Atacurile cibernetice rusești au crescut cu 300% în ţările membre NATO în raport cu 2020 şi cu 250% în Ucraina, potrivit unui raport al companiei Google, informează joi AFP.
“Operaţiunile cyber ale atacatorilor susţinuţi de guvernul rus au devenit tot mai puternice în timpul anului 2021, înainte de invazia rusă asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022”, notează raportul societăţii de securitate cibernetică Mandiant, preluată recent de Google Cloud pentru a fi integrată în Grupul de analiză a ameninţărilor (TAG) al gigantului american.
“În 2022, Rusia şi-a amplificat ţintirea de utilizatori în Ucraina cu 250% în raport cu 2020. Ţintirea de utilizatori din ţări membre ale NATO a crescut cu peste 300% în timpul aceleiaşi perioade“, afirmă raportul. “Este clar că (tehnologia) cyber va juca acum un rol integrat în conflictele armate viitoare, în sprijinul formelor tradiţionale de război”, se mai arată în raport.
Site-uri piratate, război informaţional, sabotarea unor infrastructuri critice, spionaj: toată panoplia cyber a fost utilizată de cele două tabere în războiul din Ucraina, însă fără a fi foarte vizibilă şi nici, cel puţin deocamdată, fără a influenţa în mod decisiv luptele.
Hackerii pro-Moscova “au utilizat softuri distrugătoare pentru a perturba şi degrada capacităţile militare şi guvernamentale ale Ucrainei”, scrie Mandiant, descriind de asemenea atacuri împotriva unor infrastructuri civile, pentru a submina încrederea ucrainenilor în instalaţiile naţionale.
“Am observat mai multe atacuri cibernetice distructive în Ucraina în primele luni ale lui 2022 decât în opt ani precedenţi”, dezvăluie raportul.
De asemenea, societatea cibernetică subliniază în ce măsură harta mondială a atacatorilor cyber, adesea foarte preocupaţi de câştiguri financiare, este redesenată de conflictul ucrainean şi de mişcările geopolitice care au decurs de aici.
“Războiul i-a determinat pe atacatori, susţinuţi de guvernul chinez, să-şi întoarcă interesul spre ţinte ucrainene, occidentale şi europene, pentru a obţine informaţie despre conflict”, dezvăluie documentul.
În plus, întreaga galaxie cyber din Europa de Est s-a modificat. “Se amestecă liniile între atacurile motivate de câştiguri financiare şi cele susţinute de guvernele din Europa de Est”, constată Mandiant.