Retrospectiva săptămânii: Schaeffler a trimis angajații în șomaj tehnic, iar Ford va asambla baterii pentru mașini electrice la Craiova/ Guvernul Ciolacu s-a scutit singur de obligația de a lua măsuri de austeritate, iar Ministerul Finanțelor recunoaște că România are ”un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar

tableta economie stiri Sursa foto: Dreamstime.com

Economedia v-a adus în această săptămână noutăți în exclusivitate despre companiile cu activitate în România, dar și știri cu impact în mediul de business, interviu cu insight-uri din piața muncii și o analiză despre lupta oamenilor de afaceri cu noul portal ONRC. Câteva dintre informațiile săptămânii în domeniu: Schaeffler din Brașov a trimis angajații în șomaj tehnic, iar Ford va asambla baterii pentru mașini electrice la Craiova, Guvernul Ciolacu s-a scutit singur prin OUG de obligația legală de a lua măsuri de austeritate, iar Ministerul Finanțelor recunoaște într-un document oficial că România are ”un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar. De asemenea, zilele acestea am aflat că deficitul bugetar a ajuns la 4,57% din PIB după primele opt luni din an.

(Re)vedeți aici câteva dintre articolele publicate de Economedia în această săptămână, într-o scurtă retrospectivă:

INTERVIU Cum activăm forța de muncă inactivă și cum aliniem educația cu nevoile mediului de business? Claudia Indreica: „Investitorii străini întreabă prima dată dacă avem oameni, ce competențe au și abia apoi cât costă”

Piața muncii din România are nevoie de o serie de schimbări structurale pentru a putea activa milioane de români inactivi, precum mame, pensionari sau studenți, pentru a rezolva deficitul de forță de muncă, spune, într-un amplu interviu pentru Economedia, Claudia Indreica, psiholog, CEO Psihoselect, cu o expertiză de 23 de ani în servicii de recrutare și profilare candidați, având clienți companii din domeniul producției, IT, servicii, vânzări și distribuție.

Claudia Indreica
Sursa foto: Daniel Secărescu / Festivalul de Film şi Istorii Râşnov

Potrivit ei, o flexibilizare a contractelor de muncă este o soluție, după ce supraimpozitarea a dus la scăderea puternică a contractelor part-time. România ar putea să privească către modelul „520 euro job” al Germaniei, care permite studenților și pensionarilor să lucreze cât pot și cât au timp. De asemenea, o flexibilizare poate veni și în zona contractelor de muncă pentru tinerele mame, care în prezent sunt practic forțate să aleagă între job și a face un copil.

 

Interviul poate fi găsit AICI

VIDEO Florin Talpeș, BitDefender: Guvernanții vin și spun „mă jur pe mama că n-o să cresc taxele”. Dar știi că în spate ei vor crește taxele / Sunt taxe care vin peste noapte fără a fi gândite bine. Vrem predictibilitate

Florin Talpeș, CEO-ul și co-fondatorul companiei românești de securitate cibernetică BitDefender, critică lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal din România și spune că mediul de afaceri se simte „mințit” de către decidenți atunci când aceștia spun că nu vor crește taxele din cauza deficitului bugetar. El spune că există taxe care apar peste noapte, iar mediul de afaceri ar prefera să știe că vor fi majorate taxe, dar să știe de asemenea de când intră în vigoare această majorare. Declarațiile sale au fost făcute în podcastul „Vorbitorincii Leaders” realizat de Cătălin Striblea.

Articolul AICI

EXCLUSIV Schaeffler din Brașov a trimis angajații în șomaj tehnic

Schaeffler România, parte a grupului german care este unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume, a trimis angajații din Cristian, de lângă Brașov, în șomaj tehnic, săptămâna trecută și săptămâna aceasta, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Economedia. Compania a confirmat situația pentru Economedia, fără a detalia numărul de angajați și perioada implementării măsurii. Schaeffler este unul dintre cei mai mari angajatori din România, cu aproape 5.000 de angajați.

Detalii AICI

EXCLUSIV Ford va asambla baterii pentru mașini electrice la Craiova

Producătorul auto Ford va asambla la Craiova baterii pentru mașini electrice, bazate pe celulele de baterii produse în altă locație, afirmă surse locale, din Craiova, consultate de Economedia. Compania nu a dorit să confirme informația.

Astfel, în România se va face asamblarea propriu-zisă a bateriilor, adică ultimul pas al procesului de producție a bateriilor. Asamblarea se va realiza la fabrica de la Craiova a Ford.

Detalii AICI

Foto: Fabrica Ford din Craiova (InquamPhotos / Adel Al Haddad)
Foto: InquamPhotos / Adel Al Haddad)

BREAKING Guvernul Ciolacu s-a scutit singur prin OUG de obligația legală de a lua măsuri de austeritate după ce a dublat deficitul bugetar / Ordonanța, trecută fără dezbatere publică

de la obligația legală de a lua măsuri pentru a scădea deficitul bugetar. E vorba despre OUG 112, adoptată luni 23 septembrie și publicată în Monitorul Oficial 959 de miercuri, 25 septembrie.

Ordonanța de urgență de tip ”trenuleț” arată că ”prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”.

Articolul AICI

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor recunoaște într-un document oficial că România are ”un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar / Veniturile bugetare sunt mai mici decât ținta / Cere reducerea cheltuielilor bugetare și economisirea

Ministerul Finanțelor arată în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe primul semestru că România a înregistrat ”un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar, potrivit documentului public. Ministerul condus de Marcel Boloș arată că în primele șase luni veniturile bugetare au fost mai mici decât programul asumat de guvern și cere reducerea cheltuielilor bugetare. Mai multe informații AICI

BREAKING România vrea să amâne depunerea planului fiscal până după alegeri – Surse

România vrea să amâne până după alegeri depunerea planului fiscal pentru reducerea deficitului bugetar, afirmă surse consultate de Economedia. Informația a fost publicată inițial de Europa Liberă.

Planul fiscal menit să reducă deficitul bugetar în următorii şapte ani trebuie transmis Comisiei Europene până pe 15 octombrie 2024, spunea în această săptămână ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. El a precizat că unele state-membre au solicitat prelungirea acestui termen pentru ianuarie – februarie 2025.

ANALIZĂ Economedia: „Marea revoluție” a noului portal ONRC, raport la 2 luni de la lansare. Investiția de 40 de milioane de euro a mărit timpul de înregistrare a unei cereri la 40 de minute/ O lună de zile durează soluționarea

Problemele noii platforme a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), a cărui implementare a costat aproape 40 de milioane de euro, nu sunt nici pe departe încheiate. Termenele de soluționare a solicitărilor firmelor din România sunt în creștere, la două luni de la lansarea oficială a portalului. Potrivit specialiștilor din domeniu consultați de Economedia, până la o lună de zile durează, în medie, ca un dosar să fie soluționat. Nici munca angajaților ONRC nu s-a simplificat, din contră. 

Registrul Comerțului are, începând cu 26 iulie, un nou portal, o platformă care ar trebui să permită inclusiv înființarea unei firme în doar 24 de ore. Investiția a costat în total 187 de milioane de lei (39 milioane de euro).

Articolul AICI

Antreprenor cu valoare adăugată: Aqirys, un brand românesc de accesorii și periferice de gaming în creștere, vrea să se extindă pe piețele externe / Fondator: Accesul la finanțare, esențial. Un climat economic și politic stabil, crucial

PC-coolers, o companie locală cu o experiență de aproximativ 20 de ani pe piețele de IT și gaming, a decis în 2020 să lanseze propriul brand de accesorii și periferice pentru gameri. Așa a apărut marca Aqirys, sub care sunt vândute dispozitive precum tastaturi, carcase de PC, mouse-uri, căști sau scaune.

„Colaborând cu diverse mărci, atât consacrate cât și emergente, am acumulat suficientă experiență pentru a lansa propriul brand, prin care să implementăm tot ce am învățat până acum”, a declarat, pentru EconomediaBogdan Bistreanu, director general și fondator al PC-coolers.

Articolul AICI

BREAKING Deficitul bugetar a ajuns la 4,57% din PIB după primele opt luni din an

Deficitul bugetar al României, adică diferența între venituri și cheltuieli, a ajuns la 80,87 miliarde lei, respectiv 4,57% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele opt luni din an, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor. După primele șapte luni, deficitul ajunsese la 4,02% din PIB.

„Execuția bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 80,87 mld lei, respectiv 4,57% din PIB față de deficitul de 42,19 mld lei, respectiv 2,63% din PIB aferent celor opt luni ale anului 2023”, transmit Finanțele.

Detalii în articol

EXCLUSIV Victor Moraru de la AMEPIP și Ștefăniță Munteanu, susținut de Ciolacu, pe lista finală în noul Directorat al Transelectrica. Conducerea companiei va fi numită luni / Lista completă

Victor Moraru, vicepreședinte demisionar de la super-agenția companiilor de stat AMEPIP, a ajuns pe lista finală a noilor membri în Directoratul Transelectrica, arată informațiile obținute în exclusivitate de Economedia. În noul Directorat va rămâne și Ștefăniță Munteanu, actual președinte al Directoratului, care ar fi susținut de premierul Marcel Ciolacu. Totodată, vor rămâne și alți doi membri actuali ai Directoratului, respectiv Florin Tătaru și Cătălin Nadolu. Cel de-al cincilea membru va fi Gheorghe Bolintineanu, director general al filialei SMART SA a Transelectrica și președinte PSD Ilfov, conform informațiilor Economedia. Pe scurt, niciunul dintre cei cinci viitori directori ai Transelectrica nu are experiența necesară pentru o companie energetică, cu atât mai puțin una strategică. Cei cinci noi membri ai Directoratului vor fi numiți luni.

Detalii AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: