VIDEO Florin Talpeș, BitDefender: Guvernanții vin și spun „mă jur pe mama că n-o să cresc taxele”. Dar știi că în spate ei vor crește taxele / Sunt taxe care vin peste noapte fără a fi gândite bine. Vrem predictibilitate

Florin Talpeș, Bitdefender Sursa foto: Bitdefender

Florin Talpeș, CEO-ul și co-fondatorul companiei românești de securitate cibernetică BitDefender, critică lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal din România și spune că mediul de afaceri se simte „mințit” de către decidenți atunci când aceștia spun că nu vor crește taxele din cauza deficitului bugetar. El spune că există taxe care apar peste noapte, iar mediul de afaceri ar prefera să știe că vor fi majorate taxe, dar să știe de asemenea de când intră în vigoare această majorare. Declarațiile sale au fost făcute în podcastul „Vorbitorincii Leaders” realizat de Cătălin Striblea.

Florin Talpeș a fost întrebat cum sunt taxele în România și dacă acestea sunt mari. „Așa acum văd eu, problema nu este dacă sunt mari sau mici. Problema este legată de predictibilitatea cadrului fiscal. Și aici am să-l citez pe guvernatorul Băncii Naționale, care anul trecut, la lansarea unui think tank, spunea că în ultimii 8 ani au fost aruncate în piață 550 de măsuri fiscale. El a numit acest lucruca fiind un abuz de taxe sau ne-am jucat cu taxele. Sunt taxe care vin peste noapte fără a fi gândite bine, fără a fi discutate, fără a avea mai multe opinii, despre a face într-un fel sau în alt fel, sau de a aștepta și de a pregăti lucrurile. Este un nivel ridicat de impredictibilitate”, declară Florin Talpeș.

Co-fondatorul BitDefender critică faptul că guvernanții, politicul, vin și spun „Mă jur pe mama că n-o să cresc taxele”, pentru că mediul de afaceri știe că „în spate, ei vor crește taxele” și acest discurs nu este de ajutor pentru business.

Florin Talpeș spune că ar prefera ca guvernanții să vină și să zică: „Băi, fraților, nu suntem în stare să facem asta, deocamdată putem să facem lucrul ăsta și uite, creștem taxele astea atunci. Vă anunț cu jumătate de an, cu un an înainte”.

Noi ce zicem este că e un șuvoi de taxe, impozite, contribuții, s-a pus un baraj și la un moment dat se deschide barajul. Dacă eu gândesc așa, este deja prost, pentru că asta înseamnă că nu ni se spune adevărul în față”, afirmă co-fondatorul BitDefender.

El spune că asta înseamnă că guvernanții nu înțeleg bine realitatea și ce măsuri se pot lua acum sau mai târziu.

Noi vrem predictibilitate. Pentru a avea predictibilitate, trebuie să înțelegi bine realitatea. Cred că există nenumărate studii deja, analize făcute de experți, de analiști, care spun care e realitatea în România și care sunt măsurile care trebuie luate”, subliniază Talpeș.

În plus, Florin Talpeș susține că o problemă pe care România o are este faptul că se trăiește pe datorie. „Întotdeauna când te împrumuți, te împrumuți de la copiii tăi. Nu te împrumuți de la altcineva. Suntem într-o lume în care datoriile se plătesc și se plătesc în cazul României cu vârf și îndesat. Având un dezechilibru fiscal mare, o balanță proastă, dobânzile în cazul României sunt mari”, spune el.

Declarațiile sale, la minutul 02.19.00:

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: