Profitul pe 2022 al companiei petroliere britanice Shell a crescut de peste două ori și a ajuns la un record de 40 de miliarde de dolari

Shell Sursa foto: Facebook / Shell

Compania petrolieră Shell a înregistrat un profit record de 40 de miliarde de dolari în 2022, a anunțat joi gigantul energetic, scrie Reuters. Creșterea prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina i-a permis să ofere acționarilor profituri fără precedent.

Câștigurile record ale companiei britanice, care au crescut de peste două ori față de anul precedent, le reflectă pe cele raportate de rivalii americani la începutul acestei săptămâni și cu siguranță vor intensifica presiunea asupra guvernelor pentru a majora și mai mult taxele din acest sector.

“Intenționăm să rămânem disciplinați, oferind în același timp randamente convingătoare pentru acționari”, a spus directorul general Wael Sawan.

Shell a înregistrat, de asemenea, un profit record în trimestrul al patrulea, de 9,8 miliarde de dolari, pe fondul redresării puternice a veniturilor din tranzacționarea gazelor naturale lichefiate (LNG), depășind previziunile analiștilor, care estimau un profit de 8 miliarde de dolari.

Profitul anual a ajuns la 39,9 miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de anul precedent, a depășit cu mult recordul anterior de 31 de miliarde de dolari din 2008.

Câștigurile diviziei sale LNG au atins 6 miliarde de dolari, un nivel record, stimulat de câștigurile globale solide din tranzacționare pe fondul volatilității prețurilor la gaze, în ciuda înregistrării unei pierderi în trimestrul al treilea și a unei scăderi puternice a volumelor de lichefiere din cauza întreruperilor la instalațiile LNG.

Războiul Rusiei din Ucraina a declanșat o volatilitate uriașă pe piețele de petrol, gaze și energie din întreaga lume, de care Shell și rivalii săi au beneficiat.

Guvernele care se luptă cu facturi energetice în creștere au răspuns prin impunerea de taxe excepționale asupra sectorului energetic. Shell a declarat că se așteaptă să suporte costuri contabile de aproximativ 2,4 miliarde de dolari legate de aceste taxe în 2022.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: