Producția industrială a scăzut în august și în primele opt luni ale anului

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Producția industrială a scăzut în august cu 5,8% față de luna august 2022, ceea ce marchează o scădere pe toată perioada ianuarie-august din acest an, conform datelor transmise joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în luna august 2023, producţia industrială a scăzut faţă de luna iulie 2023 atât ca serie brută (-7,6%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-0,4%). Comparativ cu luna anterioară, producţia industrială, serie brută, a scăzut cu 7,6%. Această scădere se datorează în special scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-8,9%) cu precădere în cea a industriei de tăbăcire și finisare a pieilor (-47,6%) dar și în majoritatea celorlalte industrii componente. Singurele industrii care au consemnat creșteri în această perioadă sunt cea a mobilei (+3,4%), a fabricării substanțelor și produselor chimice (+4,3%), cea a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (+4,8%) și cea de prelucrarea a lemnului (+5,3%).

Iar faţă de luna august 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 5,8% ca serie brută și cu 5,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate Scăderea producției industriale față de luna similară din 2022 a fost cauzată în special de scăderile în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,3%) și industria prelucrătoare (-6,2%). Industria extractivă a crescut însă cu 6,8% în perioada de referință. Scăderi în perioada menționată au fost înregistrate în majoritatea ramurilor industriale, cele mai semnificative scăderi fiind în industria fabricării produselor textile cu -34,6%, în industria reparării, întreţinerii şi instalării maşinilor şi echipamentelor cu -25,7% și în industria fabricării mașinilor utilajelor și echipamentelor cu -21,1%. Au existat și creșteri ale producției industriale, în cazul industriei de extracţie a minereurilor metalifere cu 45,8% și a fabricării produselor din tutun cu 14%.

Per total, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,1% fiecare. Pe serie brută, a avut loc un declin ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) și industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 3,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2022, a fost mai mică cu 5,1%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,0%) și industria prelucrătoare (-4,5%). Industria extractivă a crescut cu 3,5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: