Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru reluarea, de vineri, a tranzitului cerealelor/ Interzicerea importurilor rămâne în vigoare

grau, cereale, recolta, agricultura Sursa foto: Pixabay

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, transmite Reuters.

“Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale (ucrainene) nu va rămâne în Polonia”, a asigurat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor şi al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat începând de vineri.

Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat un alt ministru polonez, Waldemar Buda, titular al portofoliului Dezvoltării.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

În acest timp, prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor ucrainene. Vorbind la o conferinţă de presă comună la Varşovia cu oficialii polonezi, ea a mai spus că guvernul de la Kiev înţelege preocupările agricultorilor şi doreşte rezolvarea problemei.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci premieri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. În pofida acestei scrisori, Bruxellesul a prelungit recent liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis săptămâna trecută importurile acestor produse ucrainene. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

Duminică, Polonia anunţat că interzice inclusiv tranzitul cerealelor şi produselor alimentare ucrainene, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.

Guvernul polonez s-a referit astfel la aşa-numitele “coridoare de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Pentru a preveni de acum înainte astfel de situaţii, Ungaria a anunţat marţi, mai devreme, că transporturile de cereale ucrainene vor fi sigilate la intrarea în ţară şi monitorizate.