Gigantul petrolier Shell avertizează că reducerea producției este “periculoasă”/ Șeful companiei spune că lumea “continuă să aibă nevoie disperată de petrol și gaze”

shell Sursa foto: Shell, Facebook

Reducerea producției de petrol și gaze ar fi “periculoasă și iresponsabilă”, a declarat pentru BBC șeful gigantului energetic Shell.

Wael Sawan a insistat asupra faptului că lumea are în continuare “nevoie disperată de petrol și gaze”, întrucât trecerea la energia regenerabilă nu se produce suficient de repede pentru a o înlocui.

El a avertizat că o cerere crescută din partea Chinei și o iarnă rece în Europa ar putea duce din nou la creșterea prețurilor și a facturilor la energie.

Wael Sawan a stârnit furia oamenilor de știință din domeniul climei, care au declarat că planul Shell de a continua producția actuală de petrol până în 2030 este greșit.

Profesorul Emily Shuckburgh, cercetător în domeniul climei de la Universitatea din Cambridge, a declarat că firme precum Shell ar trebui să se concentreze pe accelerarea tranziției ecologice “mai degrabă decât să încerce să sugereze că cei mai vulnerabili din societate sunt în vreun fel mai bine serviți prin prelungirea utilizării petrolului și gazelor”.

Șeful ONU, António Guterres, a declarat recent că investițiile în noi producții de petrol și gaze reprezintă o “nebunie economică și morală”.

Wael Sawan a declarat pentru BBC: “Cu tot respectul, nu sunt de acord”. El a adăugat: “Ceea ce ar fi periculos și iresponsabil ar fi să reducem producția de petrol și gaze astfel încât costul vieții, așa cum am văzut anul trecut, să înceapă să crească din nou.”

Lumea se află într-o cursă pentru a renunța la combustibilii fosili în favoarea unor alternative mai ecologice, în condițiile în care liderii mondiali s-au angajat să împiedice încălzirea planetei cu mai mult de 1,5 grade Celsius în acest secol.

Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat modul în care UE va accelera trecerea la energia verde pentru a pune capăt dependenței sale de petrolul și gazele rusești.

Multe țări nu dispun de infrastructura necesară pentru a trece la forme mai durabile de energie.

Șeful Shell a declarat că, anul trecut, în urma unui război internațional al licitațiilor pentru gaz, țările mai sărace, precum Pakistanul și Bangladesh, nu și-au putut permite transporturile de gaz natural lichefiat (GNL), care au fost redirecționate către Europa de Nord.

“Au luat GNL din aceste țări, iar copiii au fost nevoiți să muncească și să învețe la lumina lumânărilor”, a spus el. “Dacă vrem să avem o tranziție, trebuie să fie o tranziție justă, care să nu funcționeze doar pentru o parte a lumii”.

Comitetul pentru Schimbări Climatice a constatat că aparatele de uz casnic cu gaz sunt legate de probleme respiratorii și de boli cardiovasculare.

Claire Fyson, codirectoarea departamentului de politici climatice de la Climate Analytics, un institut global de știință și politici, a declarat pentru BBC: “Ideea că este vorba de o alegere între dependența noastră de combustibilii fosili sau a lucra la lumina lumânărilor este o denaturare grosolană a realității, când știm că energiile regenerabile sunt mai curate, mai ieftine și mai bune pentru sănătatea publică.”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a declarat că “dacă guvernele iau în serios criza climatică, de acum înainte nu mai pot exista noi investiții în petrol, gaze și cărbune”.

Shell are o istorie îndelungată și un sediu central în Marea Britanie. Dar Wael Sawan a declarat că lipsa de claritate și stabilitate în ceea ce privește politica energetică și fiscalitatea riscă să facă din Regatul Unit un loc mai puțin atractiv pentru investiții în comparație cu țările mai primitoare. Marea Britanie a majorat impozitul pe profiturile obținute în Regatul Unit de la 40% la 75% până în 2028, cu excepția cazului în care prețurile la petrol și gaze scad sub praguri pentru o perioadă susținută – ceea ce majoritatea experților în energie se îndoiesc că se va întâmpla.

În prezent, Regatul Unit importă mai mult de jumătate din petrolul și gazele sale – și se așteaptă ca această proporție să crească în lipsa unor investiții reînnoite în Marea Nordului. “În cele din urmă, guvernul trebuie să ia o decizie în ceea ce privește opiniile sale privind producția internă și cea importată”, a declarat șeful Shell.

“Atunci când nu aveți stabilitatea de care aveți nevoie în aceste investiții pe termen lung, acest lucru ridică semne de întrebare atunci când comparăm cu alte țări în care există un sprijin foarte clar pentru aceste investiții.”

De asemenea, el a ținut să sublinieze primirea călduroasă făcută companiei de către Bursa de Valori din New York la o întâlnire recentă cu investitorii, în cadrul căreia au prezentat planurile lor de reducere a costurilor și de maximizare a profiturilor.

“Primirea pe care am avut-o acolo a fost exemplară. Steagul Shell flutura alături de steagul Bursei de Valori din New York”, a spus el.

El a precizat că oficialii de acolo i-au subliniat sentimentul că SUA sprijină mai mult companiile de petrol și gaze.

“Au spus că continuăm să prețuim o companie care ne furnizează energia de care avem nevoie disperată. Acest lucru a rezonat cu mine ca persoană care vine din Liban, unde suntem lipsiți de energie”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: