Analiză Bloomberg: Europa de Est pune în pericol o linie de salvare economică pentru Ucraina/ Mai multe state din Europa de Est au blocat importurile de cereale ucrainene, expunând limitele sprijinului acordat de regiune

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

O linie de salvare economică crucială pentru Ucraina este pusă în pericol de guvernele din Europa de Est care se confruntă cu limitele sprijinului public pentru Kiev, în timp ce războiul intră în al doilea an, scrie Bloomberg.

Nicăieri nu este mai evidentă această schimbare decât în Polonia, un aliat de nădejde al Ucrainei, care a condus Uniunea Europeană în denunțarea invaziei rusești. Varșovia a emis luna trecută o interdicție surprinzătoare asupra importurilor de cereale ucrainene, după săptămâni de proteste de stradă ale fermierilor polonezi din cauza unei supraoferte de cereale care a declanșat o prăbușire a prețurilor. Restricțiile au urmat rapid în Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

Interdicția Poloniei a fost menită să se asigure că solidaritatea cu Kievul nu înstrăinează alegătorii, potrivit unui oficial familiarizat cu gândirea guvernului. Este o recunoaștere rară a neliniștii tot mai mari din cadrul partidului de guvernământ Lege și Justiție, care riscă să piardă o parte esențială a bazei sale cu șase luni înainte de alegeri.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Chiar dacă Lege și Justiție și-a menținut avansul în sondaje înainte de scrutinul programat pentru luna octombrie, un peisaj fragmentat ar putea slăbi controlul partidului asupra puterii. Mult timp bastion al conservatorilor polonezi, de orientare catolică fermă, baza sa din mediul rural a fost crucială pentru succesul electoral de când partidul a ajuns la putere în 2015. Perspectiva de a lăsa fermierii furioși în voia sorții nu face parte dintr-o agendă câștigătoare, în timp ce oficialii intră în campanie.

O schimbare care stimulează acțiunea este recenta creștere în sondajele de opinie a unei alianțe de extremă dreapta, anti-Uniunea Europeană, Confederația, care a canalizat răzgândirea publicului față de un aflux de refugiați ucraineni și un ajutor militar nelimitat către Kiev.

Liderul partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski – liderul de facto al Poloniei – a explicat îngrijorarea chiar dacă a dat o turnură pozitivă embargoului asupra cerealelor, spunând că “decizia dură” va ajuta în cele din urmă Kievul.

“Nu este în interesul prietenilor noștri ca Polonia să fie scufundată într-o criză – și să vedem că vin la putere aici oameni care vor schimba politica de sprijin radical pentru Ucraina”, a declarat Kaczynski.

Uniunea Europeană, care a emis o mustrare pentru această măsură, deoarece ar putea încălca politica comercială a blocului, a încheiat între timp un acord cu membrii estici care au impus interdicția, asigurând tranzitul mărfurilor către alte state membre. Acordul, la care s-a alăturat și România, supune măsurile – care includ acum grâul, porumbul, rapița, floarea-soarelui și uleiul de floarea-soarelui – la un termen limită în iunie, care poate fi prelungit până la sfârșitul anului. Însă blocada rămâne în vigoare.

Acțiunea unilaterală inițială a Poloniei a avut loc la puțin mai mult de o săptămână după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a venit la Varșovia într-o vizită de stat pe 5 aprilie, o demonstrație de unitate în timp ce Kievul caută muniții și echipamente. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat într-un discurs că nimic nu va diviza cei doi vecini.

Dar embargoul pune Ucraina, care se luptă deja cu un acord șubred cu Rusia pentru a permite transporturile din porturile de la Marea Neagră, într-o situație dificilă – aproximativ 7% din exporturile sale de porumb și grâu au mers în Polonia în acest sezon.

Zelenskiy a denunțat restricțiile în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, calificându-le drept o încălcare a UE și cerând eliminarea lor.

“Restricția artificială și ilegală a comerțului cu Uniunea Europeană lovește Ucraina, care rezistă agresiunii rusești, atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a declarat Zelenskiy.

Între timp, fermierii polonezi continuă să organizeze proteste la punctele de trecere a frontierei, atacând valul de cereale ucrainene care împinge în jos prețurile. Robert Winnicki, unul dintre liderii Confederației, s-a alăturat protestatarilor, aruncând vina pe Partidul Lege și Justiție pentru că a permis valul de produse de “slabă calitate”.

“Fermierii polonezi suferă pentru că nu-și pot vinde cerealele”, a declarat Winnicki reporterilor după ce s-a întâlnit cu fermierii adunați la granița ucraineană din satul Medyka în martie. “Cerealele ucrainene sunt amestecate cu cele poloneze și, ca atare, sunt apoi vândute în magazine, în fabrici, pentru a fi consumate de polonezi.”

Scepticismul în rândul publicului se confirmă în unele sondaje. Aproximativ un sfert dintre persoanele intervievate într-un sondaj comandat de ziarul Rzeczpospolita înainte de împlinirea primului an de război au declarat că părerea lor despre refugiații ucraineni s-a diminuat în ultimele șase luni.

Lege și Justiție a devansat principala formațiune de opoziție, Platforma Civică, condusă de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, cu 35% la 27%, potrivit unui sondaj Kantar din 14-19 aprilie. Ambele partide au câștigat 5 puncte procentuale. Confederația s-a menținut la 7%, arată sondajul, în timp ce aproximativ 15% erau indeciși.

Guvernul polonez a reacționat și a luat în vizor un inamic preferat, Comisia Europeană – cu care are un conflict permanent în ceea ce privește standardele statului de drept – spunând că executivul UE nu a reușit să ajute fermierii.

Tusk a acuzat administrația că deviază vina în criză.

“În urmă cu un an, mai aveam încă o șansă serioasă de a rezolva problema cerealelor ucrainene împreună cu UE într-un mod care ar fi ajutat Ucraina și nu ar fi amenințat interesele poloneze”, a declarat Tusk la un miting, luna trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Veni va Hristos sa dea foc la tot ce e uscaciune si nu sta in voile Lui…sa vedeti atunci planset si vaiet.
    Hristos a Inviat !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.