UPDATE Autostrada Lugoj – Deva: UMB, AKTOR și patru constructori din Turcia au depus oferte pentru proiectarea și execuția tronsonului lipsă de 10 kilometri. Proiectul de aproximativ 2,5 miliarde de lei este „în afara PNRR”

Autostrada Tuneluri Sursa : Ministerul Transporturilor

UPDATE: Șase constructori din România, Grecia și Turcia au depus oferte la licitația pentru proiectarea și execuția lotului de autostradă lipsă dintre Lugoj și Deva, a transmis luni seară, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Se remarcă intrarea în cursă a  UMB și a grecilor de la AKTOR ( astăzi cu certificat intermediar Negativ), cât și cei patru ofertanți din Turcia, dintre care Mapa și Cengiz candidează separat, nu în asociere așa cum au ,,mers” la lotul 2 Sibiu-Pitești.

Cei 6 ofertanți sunt:
1. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o.
2. AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA (AKTOR S.A.)
3. Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S.
4. Asocierea MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S – Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.
5. MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI
6. Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.
Valoarea estimată a contractului finanțat prin PNRR este cuprinsă între 2,28 miliarde de lei și 2,59 miliarde de lei (fără TVA).

Pentru punctajul maxim constructorii trebuie să oferteze un termen de cel mult 45 de luni față de durata maximă de 57 de luni prevăzută în licitație, explică ministrul de resort :

,,Au fost depuse 6 oferte pentru Proiectarea și Execuția lucrărilor pentru Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj –Deva (secțiunile E și D), cu o lungime de 9,13 km ! În cadrul acestui contract, câștigătorul va construi inclusiv 2,13 km de tunel forat compus din două galerii unidirecționale. Pentru proiectul, cu o valoare maximă estimată de 2,593 miliarde lei (fără TVA), au depus oferte proiectanți și constructori din România, Grecia și Turcia. Contractul- finanțat prin PNRR- prevede termene de maximum 11 luni pentru proiectare și de 34 de luni pentru execuție.” a precizat Grindeanu.

Știrea inițială : 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Compania de Drumuri urmează să anunțe, luni seară, constructorii care au depus oferte pentru proiectarea și execuția lotului cu ecoducte pentru carnivore mari dintre Lugoj și Deva, practic secțiunea care lipsește pentru a avea autostradă completă de la Sibiu la Nădlac 2. Inițial, termenul stabilit era 9 iunie, dar CNAIR a prelungit perioada de depunere a ofertelor la cererea antreprenorilor, dar și ca urmare a numeroaselor clarificări.

Licitația pentru tronsonul cu o lungime de aproape 10 kilometri, din care 2 kilometri tuneluri, a fost reluată pe 25 aprilie, dar cu o valoare de până la 2,5 miliarde lei, după ratarea semnării contractului cu turcii de la MAPA și cu termen inițial, joi, 9 iunie.

În mod real, proiectul finanțat cu 300 de milioane de euro prin PNRR iese din jaloanele și calendarul programului de finanțare (august 2026) chiar și cu o perioadă minimă de 47 de luni pentru proiectare și execuție pentru care constructorii vor primi punctaj maxim (CNAIR a stabilit un termen maxim de 57 de luni).

Autostrada A1 Lugoj – Deva este radiografia unui eșec al Statului în transporturi: a început pe POS-T 2007-2013, fazată pe POIM 2013-2020 pe care l-a depășit, inclus pe PNRR pe care este aproape imposibil să fie terminată și probabil va fi încercată „refazarea” pe POT 2021-2027, dar cu un procent de finanțare semnificativ mai redus. 

În continuare, caietul de sarcini este insuficient, iar CNAIR răspunde evaziv la solicitările de clarificare din partea constructorilor, notează Asociația Pro Infrastructură:

„Documentația e praf și pulbere: zeci de fișiere goale, altele au conținut contradictoriu, nu există audit de siguranță rutieră pe Secțiunea E și CNAIR obligă (ilegal) constructorii să pună acum în ofertă ce urmează să facă în faza de proiectare. Mai grav, CNAIR încearcă să pună în cârca privaților riscurile întârzierilor în emiterea de avize date de autorități, încălcând HG1/2018.

Sunt neclarități, contradicții și lipsuri cu nemiluita legate de elementele tehnice la tuneluri, ITS, CIC Margina, consolidări, podețe, schemele statice ale structurilor, dar și listele de cantități pe degradările de pe Secțiunea D, ori conexiunea de 200 metri cu lotul 3 care ba trebuie făcută de ofertanți, ba nu. Și multe altele…

CNAIR răspunde cu aceleași truisme și fără să-și asume nimic. “Nu avem, v-am trimis toată documentația, respectați acordul de mediu, ce v-am dat acum e proiect ilustrativ, mai vorbim la faza de proiectare, dar ghiciți acum prețurile soluțiilor care vor fi aprobate în viitor.” Scenarii posibile? Contestații încă de pe-acum, așa cum au făcut cei de la WeBuild pe Secțiunea 3 Sibiu-Pitești și, într-un final apoteotic, una-două oferte depuse doar de cei care au apetit crescut pentru risc și care vor să parieze în orb pe maculatura de doi bani pusă la dispoziție de CNAIR”, a transmis API.

„Obiectul contractului îl reprezintă Proiectarea și execuția Autostrazii Lugoj – Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Sectiunea E si finalizare Sectiunea D, in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel, in conformitate cu prevederile contractului de lucrări. În conformitate cu prevederile art. 104 alin. (8) din Legea nr. 98/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, Autoritatea Contractanta opteaza pentru achizitia ulterioara de noi servicii si/sau lucrari similare de la ofertantul a carui oferta va fi declarata castigatoare in cadrul prezentei proceduri de achizitie publica in cuantum de 309.459.699,52 lei fara TVA, reprezentand 15 % din valoarea estimata a contractului (fara valorile estimate pentru rezerve de implementare si organizare de santier). Valoarea Estimata Totala a contractului (inclusiv servicii/lucrari similare) este de 2.593.236.211,75, fara TVA”, arată datele licitației.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bine ar fi ca in ultimul ceas CNAIR sa fie desfiintat.
    Statul prin MT sa scoata la licitatie O Autostrada, o bucata, o lucrare in conditii foarte clare de licitatie.
    Selectiv.
    Si dispare acest intermediar CNAIR din peisaj!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.