Agenția Internațională pentru Energie și-a redus prognoza privind cererea de petrol pentru prima dată în acest an din cauza previziunilor economice pesimiste

petrol Sursa foto: Pixabay

Agenția Internațională pentru Energie și-a redus joi prognoza privind cererii mondiale de petrol pentru prima dată în acest an, invocând în principal înrăutățirea perspectivelor economice care apasă “în mod deosebit” asupra țărilor bogate, scrie CNBC.

Principalul organism de supraveghere a energiei din lume a declarat că cererea globală de petrol este acum pe cale să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi în 2023, pentru a ajunge la o medie de 102,1 milioane de barili pe zi.

China va reprezenta 70% din creșterea creșterii cererii, a precizat AIE.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Această prognoză reprezintă totuși o revizuire în scădere cu 220.000 de barili pe zi față de raportul de luna trecută, când AIE a prezis o creștere de 2,4 milioane de barili pe zi a creșterii la nivel mondial.

“Condițiile macroeconomice nefavorabile persistente, care se manifestă printr-o criză tot mai profundă a industriei prelucrătoare, ne-au determinat să revizuim în scădere estimarea noastră de creștere pentru 2023 pentru prima dată în acest an”, a scris AIE în cel mai recent raport lunar privind piața petrolieră, publicat joi.

“Cererea mondială de petrol se află sub presiune din cauza mediului economic dificil, nu în ultimul rând din cauza înăspririi dramatice a politicii monetare în multe țări avansate și în curs de dezvoltare în ultimele douăsprezece luni”, a adăugat agenția.

În perspectiva anului viitor, AIE se așteaptă ca creșterea cererii să încetinească până la 1,1 milioane de barili pe zi, “pe măsură ce redresarea își pierde din avânt și pe măsură ce măsurile de electrificare a parcului auto și de eficiență din ce în ce mai mare se impun”.

Luna trecută, AIE a declarat că cererea globală se va reduce aproape până la un punct în următorii ani și va atinge un vârf înainte de sfârșitul deceniului, pe măsură ce tranziția de la combustibilii fosili se va accelera.

Pentru 2024, IEA şi-a revizuit în creştere estimările comparativ cu luna precedentă (plus 290.000 barili pe zi) şi se aşteaptă la o majorare a cererii mondiale cu 1,1 milioane barili pe zi comparativ cu 2023.

Această revizuire este explicată prin faptul că experţii agenţiei se aşteaptă, în special, la un consum mai mare în China şi la perspective economice globale pozitive pe termen lung.

În ceea ce priveşte oferta, agenţia pune accentul pe faptul că reducerile efectuate de Arabia Saudită şi unii dintre producătorii din OPEC+, începând din noiembrie 2022, au fost aproape total acoperite de alte ţări.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: