PNL a depus o inițiativă pentru reducerea CAS de la 25% la 20%

bani, lei, bancnote

Deputatul PNL de Gorj Gheorghe Pecingină a anunțat marți că a depus un amendament la un proiect de lege pentru a reduce contribuțiile sociale (CAS) de la 25% la 20% și pentru a majora sumele virate la Pilonul II de pensii.

„Am depus, alături de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, care au rolul de a oferi un sprijin real şi efectiv angajaţilor, prin eliminarea suprataxării contractelor individuale de muncă, dar şi de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii”, a scris, marţi, pe Facebook, Gheorghe Pecingină.

Potrivit acestuia, primul amendament modifică Legea privind Codul fiscal, scăzând cu 5 procente contribuţiile datorate de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei asigurărilor sociale, de la 25%, cât este în prezent, la 20%.

„Ne propunem, astfel, să creştem veniturile nete ale tuturor angajaţilor, eliminând taxarea excesivă a contractelor de muncă. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mai bune a veniturilor”, a mai transmis deputatul liberal.

Măsura reducerii contribuțiilor este o idee liberă, fiind inițial propusă de liderul PNL Florin Cîţu. El a afirmat că reducerea CAS de la 25% la 20% ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

Al doilea amendament depus de Pecingină modifică Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescând procentul pentru contribuţiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, faţă de 3,75%, cât este în prezent.

„Mărirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitenţe mai mari la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investiţional mai mare în economia românească şi costuri mai mici de finanţare a deficitului bugetar”, a mai transmis liberalul.

În acest caz, reamintim că Ministerul Muncii a lansat deja în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru a majora contribuția virată la pensiile private Pilon II la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, de la 3,75% în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: