Angajaţii Curţii de Conturi reclamă refuzul instituției de a iniţia negocierea colectivă. Conducerea anunţă că a iniţiat procedura

Mihai Busuioc Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicatul Naţional al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti pentru refuzul repetat al preşedintelui Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, de iniţiere a negocierilor privind contractul colectiv de muncă. În replică, reprezentanţii conducerii CCR precizează că procedura de negociere colectivă la nivelul instituţiei a fost iniţiată, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al SNAPER, sindicatul a solicitat în repetate rânduri iniţierea negocierii în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă, începând cu anul 2022, ultima solicitare fiind prin adresa nr. 32251/20.04.2023.

„Din păcate, şi în acest caz, preşedintele Curţii de Conturi a României, domnul Busuioc, încalcă legea, tratând instituţia pe care o conduce ca pe ‘propria moşie’, iar pe salariaţii Curţii de Conturi ca pe proprii angajaţi. Îi amintim, cu această ocazie, preşedintelui Curţii de Conturi, faptul că legea este obligatorie, inclusiv pentru domnia sa şi îi invederăm prevederile Legii nr. 367/2022: ‘Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători’, iar ‘iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali.’ În termen de 15 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere prevăzute de art. 97, angajatorul are obligaţia legală de a convoca organizaţia sindicală ca partener social îndreptăţit, în condiţiile art. 102 alin. (1) lit.B, ind. A) pct. 2, în vederea negocierii contractului colectiv de muncă şi acordului colectiv, de a organiza prima şedinţă de negociere, de a stabili un calendar şi alte detalii ale negocierii colective şi de a desemna o comisie de negociere din partea angajatorului”, se spune în comunicat.

SNAPER subliniază că neîndeplinirea de către angajator a obligaţiei de negociere colectivă prevăzută de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

„Menţionăm, de asemenea, că în conformitate cu art. 1, pct. 25 llit. a) şi art. 126 lit. a) din Legea dialogului social, refuzul angajatorului de a începe negocierea colectivă poate determina declanşarea conflictului colectiv de muncă cu consecinţa perturbării activităţii instituţiei şi serviciilor publice prestate”, atrag atenţia sindicaliştii.

Pe de altă parte, reprezentaţii CCR spun că au fost întreprinse diligenţele legale în vederea asigurării dialogului social şi a fost demarată procedura de negociere colectivă la nivelul instituţiei.

„Potrivit dispoziţiile art. 97 şi art. 102 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea de Conturi a României a întreprins diligenţele legale în vederea asigurării dialogului social instituţionalizat şi a iniţiat procedura de negociere colectivă la nivelul instituţiei”, au declarat pentru Agerpres reprezentanţii Curţii de Conturi.

SNAPER mai anunţă că va deschide un proces în instanţă pentru recuperarea indemnizaţiei de hrană pe ultimii 3 ani, care nu a fost acordată salariaţilor, conform Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„De asemenea, precizăm faptul că, tot din cauza domnului preşedinte Busuioc, care a refuzat acordarea indemnizaţiei de hrană legal cuvenită salariaţilor Curţii de Conturi începând cu anul 2018, SNAPER va deschide un proces în instanţă pentru recuperarea indemnizaţiei de hrană pe ultimii 3 ani, iar onorariul plătit avocatului, în cazul în care salariaţii vor câştiga procesul, va fi imputat, în mod direct acestuia. Din cunoştinţele noastre, Curtea de Conturi este printre puţinele sau chiar singura instituţie publică care nu a pus în aplicare prevederile art. 18 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, deşi SNAPER a somat în repetate rânduri conducerea instituţiei pentru a intra în legalitate”, adaugă sindicatul.

SNAPER este afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), parte a Cartel ALFA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: