România se află printre țările afectate de exodul medicilor, unde, la o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, aproape 22.000 de medici lucrează în străinătate, potrivit unei analize a platformei de date Statista. Potrivit analizei, dacă toți aceștia s-ar întoarce acasă, forța de muncă din România ar crește cu 37%.
India este țara cu cei mai mulți medici cu pregătire internă care lucrează în străinătate în cadrul OCDE Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că densitatea medicilor din India este foarte scăzută într-o comparație internațională. Cu toate acestea, chiar dacă toți medicii expatriați s-ar întoarce acasă, acest lucru nu ar consolida cu mult forța de muncă medicală din India.
O analiză a țărilor în care au fost disponibile date arată că, cel mai recent, aproape 75.000 de medici formați în India lucrau în OCDE. Aproape două treimi dintre acești profesioniști s-au stabilit în SUA, în timp ce 19.000 s-au îndreptat către Marea Britanie. În ciuda faptului că au o populație similară, numărul medicilor formați în China care lucrau în OCDE a fost mult mai mic, de aproximativ 8.000, care au ales ca destinații în principal SUA și Australia.
În timp ce efectele acestui exod al medicilor sunt semnificative pentru țară, sursa pentru densitatea scăzută a medicilor din India este mai profundă. Comparând numărul de medici indieni expatriați cu numărul de medici care practică în India, medicii expatriați reprezintă puțin peste 7 % din forța de muncă a medicilor indieni din țară.
Această cifră este comparabilă cu cea din Regatul Unit și doar puțin mai mare decât cea din Germania. Cu toate acestea, ambele țări au o densitate de medici mult mai mare decât India, ceea ce duce la concluzia că India formează prea puțini medici în general sau că ea însăși nu atrage suficienți medici din alte locuri.