BREAKING. Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost retras, la cererea ASF. Va fi adoptat săptămâna viitoare, spune premierul

asigurare, rca, asigurare auto Sursa foto: playtech.ro

Proiectul de Hotărâre de guvern privind înghețarea prețului RCA, pregătit pe fondul colapsului companiei Euroins, care ar trebui aprobat în ședința de guvern de azi, a fost retras, a informat purtătorul de cuvânt al guvernului.

UPDATE ASF transmite că, în urma lansării în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, au fost formulate sugestii și observații privind conținutul acestuia. „În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară urmează parcursul legal, care presupune analizarea acestora în vederea elaborării proiectului de act normativ, care va fi supus dezbaterii și aprobării Guvernului României”, a anunțat Autoritatea.

UPDATE Proiectul de plafonare a prețurilor la RCA va fi adoptat de Guvern săptămâna viitoare, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară îl va completa cu observațiile primite, a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern. Detalii, AICI.

Update. Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost retras, deoarece Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să facă o analiză a observațiilor trimise de părțile interesate, a spus purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, informează News.ro Mai multe AICI.

Știrea inițială. “În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi, deoarece a fost retras de ASF”, a spus Dan Cărbunaru.

Amintim, Ministerul Finanțelor a propus, într-un proiect de hotărâre de Guvern, înghețarea timp de șase luni a tarifelor RCA, la nivelul celor aplicate în martie 2022, pentru a preveni scumpiri ale polițelor după insolvența Euroins, în contextul în care deja în ultimii doi ani a avut loc o scumpire de 98% pentru asigurați persoane fizice, respectiv de 104% pentru asigurați persoane juridice.

Puteți consulta aici Proiectul de Hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, în forma pusă în dezbatere publică în 22 martie.

Inițial, Guvernul spusese că va veni cât mai curând, de așteptat în această săptămână, cu o măsură de plafonare a prețurilor RCA. Vineri urma să fie a doua ședință de Guvern din această săptămână, probabil pentru a adopta cât mai rapid plafonarea prețurilor. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că proiectul nu a mai ajuns pe ordinea de zi a Executivului, după ce a fost retras la solicitarea ASF.

Jucătorii din piață au criticat inițiativa. Plafonarea tarifelor RCA încalcă legislația europeană, o astfel de măsură fiind aplicată și în anul 2016, iar atunci mediul concurențial a fost grav afectat și România a intrat în infringement, au transmis, joi, într-un comunicat de presă, reprezentanții companiilor de asigurări, respectiv UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, și PIAR − Patronatul Industriei Asigurătorilor din România.

Vezi și:

Asigurătorii avertizează că plafonarea tarifelor RCA încalcă legislația europeană: „În 2016, plafonarea nu a fost o soluție benefică, mediul concurențial a fost grav afectat, iar România a intrat în infringement”

Ce spunea ministrul Finanțelor despre subiect:

Ministrul Finanțelor, despre un infringement pentru plafonarea tarifelor RCA: Nu vreți întâi să protejăm cetățenii? / Adrian Câciu spune că nu vor fi date compensații de la bugetul de stat pentru asigurători

Economedia critica, într-un material de opinie semnat de Elena Deacu, măsurile statului care vrea să intervină pe piață:

Autoritatea de Supraveghere a Falimentelor. Cum folosește statul român eșecul propriilor instituții pentru a interveni și mai puternic în piață

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sistemul de asigurari trebuie schimbat. Nu masina face accident, ci omul care o conduce. Asigurarea trebuie sa fie o suma de bani depusa intr-un cont, din care sa poata lua cel prejudiciat in urma costatarii, fara sa mai puna mana pe bani firmele si ASF-ul pentru salarii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.