Ministerul Finanțelor propune, într-un proiect de hotărâre de Guvern, înghețarea timp de șase luni a tarifelor RCA, la nivelul celor aplicate în martie 2022, pentru a preveni scumpiri ale polițelor după insolvența Euroins, în contextul în care deja în ultimii doi ani a avut loc o scumpire de 98% pentru asigurați persoane fizice, respectiv de 104% pentru asigurați persoane juridice.
„Tarifele de primă maxime […] se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prim[ care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, arată proiectul publicat de Ministerul Finanțelor.
În imaginea de mai jos se regăsesc tarifele de referință RCA valabile în martie 2022:
În situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, stabilesc Finanțele.
Noile prime maxime vor fi aplicate începând cu data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.
Noile tarifele maxime se vor aplica în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.
În plus, Guvernul limitează comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.
Guvernul va aplica amenzi cuprinse între 1.000 lei la 50.000 lei pentru asigurătorii care depășesc nivelul tarifelor de primă maxime stabilite conform hotărârii de Guvern și care vor practica comisioane de distribuție la un nivel mai mare decât cel stabilit de stat.
Ministerul Finanțelor arată că, în anul 2022, prima medie anualizată RCA a înregistrat o creștere de aproximativ 34% pentru asigurați persoane fizice, respectiv de 45% pentru asigurați persoane juridice, comparativ cu prima medie înregistrată în anul 2021. Pe categorii de vehicule, prima medie RCA a înregistrat în anul 2022 comparativ cu anul 2021 o creștere de 33,4% pentru autoturisme PF, 55,6% pentru autovehicule transport marfa PF, 30,2% pentru autoturisme PJ și 68,5% pentru autovehicule transport marfa PJ.
Comparativ cu semestrul întâi al anului 2021 (perioada anterioară retragerii autorizației de funcționare a Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA.), prima medie anualizată RCA a înregistrat în luna februarie 2023 o creștere de 98% pentru asigurați persoane fizice, respectiv de 104% pentru asigurați persoane juridice, dintre care:
• + 92% pentru autoturisme PF
• + 126% pentru autovehicule transport marfa PF
• + 58% pentru autoturisme PJ
• + 146% pentru autovehicule transport marfa PJ.