Vânzarea Lukoil Bulgaria: Guvernul de la Sofia insistă ca tranzacția să implice un investitor transparent și strategic, nu entități offshore

Foto: Lukoil, Facebook

Ministrul bulgar de finanțe Asen Vassilev a afirmat poziția Bulgariei cu privire la orice potențială vânzare a Lukoil, subliniind că, dacă o astfel de vânzare va avea loc, trebuie să implice un investitor transparent și strategic, scrie Novinite. Comentariile lui Vassilev, făcute la Nova TV, au fost făcute ca răspuns la știrile care indică faptul că Lukoil are în vedere vânzarea activităților sale din Bulgaria.

Vassilev a respins categoric posibilitatea de a vinde un astfel de activ crucial unei entități offshore, subliniind angajamentul său de a preveni orice tranzacție înșelătoare în timp ce este implicat în acest proces. Subliniind contribuțiile fiscale substanțiale ale Lukoil de aproximativ 200 de milioane de euro în 2023, Vassilev a arătat importanța unei vânzări legitime.

La rândul său, premierul bulgar Nikolai Denkov, vorbind la bTV, a recunoscut potențialul pentru soluții alternative în ceea ce privește vânzarea Lukoil. Cu toate acestea, Denkov a subliniat necesitatea unui mecanism care să împiedice orice vânzare fictivă către o companie offshore care nu are capacitatea de a asigura continuitatea operațională a rafinăriei din Burgas.

Lukoil analizează o posibilă vânzare a rafinăriei din Bulgaria

Grupul petrolier rus Lukoil a anunţat marţi, 05 decembrie, că analizează o posibilă vânzare a rafinăriei sale de la Burgas (Bulgaria), denunţând măsurile discriminatorii luate împotriva sa de Guvernul pro-european de la Sofia, informează AFP, citată de Agerpres.

“Ţinând cont de modificările semnificative care au intervenit în mediul operaţional al companiilor din Bulgaria aparţinând grupului Lukoil, compania a început un proces de revizuire a strategiei cu privire la acest activ. Mai multe opţiuni vor fi analizate împreună cu consultanţii internaţionali, inclusiv vânzarea”, a precizat Lukoil într-un comunicat de presă.

Bulgaria, ţară care în mod tradiţional este apropiată de Moscova şi care înainte de războiul din Ucraina depindea aproape în întregime de gazul natural şi petrolul rusesc, încearcă acum să scape de această dependenţă.

Ţara vecină beneficiază, până la finele lui 2024, de o scutire de la embargoul introdus de Uniunea Europeană cu privire la importurile de petrol russc. Pe lângă petrolul necesar pentru asigurarea consumului Bulgariei, grupul rus Lukoil are dreptul de a exporta produse petroliere realizate la rafinăria de la Burgas spre Ucraina şi, într-o mai mică măsură, spre Europa.

Această derogare ar urma să înceteze la finele lunii martie 2024, potrivit unei propuneri recente a Parlamentului de la Sofia care urmează să fie definitivată în săptămânile următoare.

De asemenea, Guvernul de la Sofia a impus şi o taxă de 60% pe profiturile realizate de grupul petrolier rus Lukoil.

În acest context, Lukoil subliniază că “revizuirea strategiei este o consecinţă a adoptării de către autorităţile bulgare a unor legi discriminatorii şi a altor decizii politice injuste faţă de rafinărie”. Grupul rus adaugă că este victima unei “furtuni politice artificiale” care prejudiciază activităţile unei companii care nu este vizată de sancţiunile europene şi americane şi care îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de stat şi angajaţi.

Lukoil este prezentă în Bulgaria de peste 20 de ani, perioadă în care investiţiile sale în rafinăria de la Burgas au depăşit 3,4 miliarde de dolari, susține compania rusă. În paralel însă, Lukoil se bucură de o poziţie cvasi-monopolistă pe piaţa din Bulgaria graţie unei reţele compusă din nouă depozite de petrol şi 220 de benzinării.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Potrivit estimărilor companiei, în Lukoil Neftohim ar trebui investiți 500 de milioane de euro pentru ca rafinăria să proceseze tipuri mai ușoare de petrol nerusesc. În octombrie, compania Litasco, înregistrată în Elveția, care este proprietarul oficial al rafinăriei de petrol din Burgas, a anunțat că nu își vinde afacerea în Bulgaria, după ce ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că „Bulgaria are indicii despre un interes pentru achiziționarea rafinăriei”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: