Uniunea Europeană urmează să-i adauge pe Herman Gref, șeful celei mai mari bănci din Rusia, și pe oligarhul Oleg Deripaska pe lista de sancțiuni, în încercarea de a limita afacerile rusești după invazia Ucrainei de către Rusia, scrie Financial Times.
Alexander Shulgin, șeful platformei ruse de comerț electronic Ozon, Boris Rotenberg, unul dintre cei mai apropiați parteneri de afaceri ai președintelui Vladimir Putin și Said Kerimov, care controlează cea mai mare companie de minerit din Rusia, Polyus, vor fi incluși pe lista neagră, potrivit unui proiect de document văzut de Financial Times.
Ekaterina Tikhonova și Maria Vorontsova, fiicele lui Putin din prima căsătorie, urmează să fie sancționate pentru că au beneficiat de guvernul rus, potrivit proiectului.
Dacă vor fi aprobate de statele membre UE, cei sancționați vor fi supuși înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie de către statele membre. Lista nu este definitivă și s-ar putea încă modifica înainte de a intra în vigoare.
Gref, director executiv și președinte al creditorului Sberbank controlat de Kremlin și fost ministru, este vizat alături de Shulgin, a cărei companie a fost listată la Nasdaq în 2020.
Justificarea UE pentru a-i viza pe ambii bărbați include participarea lor la o întâlnire televizată cu Putin la Kremlin în ziua în care a început invazia, unde președintele a explicat de ce a fost necesar să atace Ucraina, potrivit proiectului.
Cele mai recente sancțiuni individuale sunt discutate de ambasadorii statelor membre reuniți miercuri la Bruxelles, înainte de a fi adoptate oficial în legislația UE.
Ele fac parte dintr-un al cincilea pachet de măsuri propus de UE împotriva Moscovei, inclusiv noi restricții economice anunțate marți de Comisia Europeană care vizează importurile de cărbune din Rusia și restricțiile extinse asupra sectorului bancar al țării.
De asemenea, cea mai recentă rundă de măsuri UE este de așteptat să includă interdicții de export în valoare de 10 miliarde de euro în domenii precum semiconductori și cipuri și interdicții în valoare de 5,5 miliarde de euro pentru produse precum lemn, ciment, fructe de mare și băuturi alcoolice.
Nu se așteaptă ca UE să lovească exporturile rusești de petrol în runda actuală de sancțiuni, dar oficialii discută modalități de includere a sectorului în rundele viitoare de sancțiuni.
Noua listă de persoane vizate de UE îl include și Vladimir Bogdanov, directorul general al Surgutneftegas, al treilea producător de petrol din Rusia, care reprezintă aproximativ 10% din producția de țiței a țării.
Deripaska, care a controlat cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, Rusal, înainte ca sancțiunile americane din 2018 să-l forțeze să-și dilueze pachetul de acțiuni în companie, este inclus în proiect pentru deținerea sa asupra unui număr de companii de arme despre care UE susține că a furnizat arme folosite în invadarea Ucraina.