Ucraina se alătură listei de candidați pentru instalarea de centrale nucleare mici

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Ucraina este cea mai recentă țară din Europa emergentă care a semnat pentru un proiect de centrale nucleare mici (SMR), care vizează să sprijine securitatea energetică a țării și semnalează o nouă direcție în politica sa de dezvoltare energetică – decarbonizarea, scrie Emerging Europe.

Ucraina, în parteneriat cu Statele Unite, precum și cu Japonia și Coreea de Sud, va participa la un consorțiu public-privat pentru cercetarea și dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR).

Un proiect pilot a fost anunțat săptămânile trecute de către trimisul special al președintelui SUA pentru probleme climatice, John Kerry, și de ministrul ucrainean al energiei, Herman Galușcenko, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, COP27, desfășurată în Egipt.

Proiectul pilot presupune construirea unui SMR în Ucraina care, potrivit Departamentului de Stat al SUA, va implica producția de hidrogen și amoniac ecologic și tehnologii avansate de electroliză.

Potrivit serviciului de presă al Departamentului de Stat, proiectul se bazează pe cooperarea existentă în dezvoltarea capacităților în domeniul energiei nucleare, inițiată în cadrul programului american „Infrastructura de bază pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei SMR”. SMR-urile reprezintă o parte esențială a obiectivului Departamentului de Energie al SUA de a dezvolta opțiuni sigure, curate și accesibile de energie nucleară.

Atât România, cât și Polonia au semnat anterior acorduri de explorare a construcției de SMR-uri cu tehnologie americană.

Durata proiectului ucrainean SMR este de doi-trei ani, un termen extrem de ambițios. Lista de participanți include atât companii nucleare de top, cât și institute de cercetare.

În special, NuScale (care este implicată în proiectele din România și Polonia), FuelCell Energy, Clark Seed și Argonne National Laboratory vor participa din partea americană, iar NAEC Energoatom și Centrul de Stat pentru Știință și Tehnologie în domeniul Securității Nucleare și a Radiațiilor vor reprezenta Ucraina.

Doosan Enerbility, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T și Starfire Energy vor participa, de asemenea, la proiect.

„Chiar și în timpul războiului, nu ne vom opri din conturarea noului viitor energetic al Ucrainei”, spune Galushchenko. „Energia fără carbon este una dintre principalele direcții ale dezvoltării tehnologice globale. Nu există nicio îndoială că Ucraina va participa la agenda globală cu experiența și potențialul său în domeniul energiei nucleare.”

Susținătorii SMR-urilor spun că acestea sunt mult mai sigure decât reactoarele nucleare standard, în parte pentru că nucleele lor mici produc mult mai puțină căldură decât nucleele reactoarelor mari. Ele pot fi implementate fie ca o centrală cu un singur modul, fie ca o centrală cu mai multe module și sunt proiectate pentru a fi construite în fabrici și expediate către utilități pentru a fi instalate în funcție de cerere.

Proiectele inovatoare în tehnologia SMR pot reduce, de asemenea, alte riscuri tehnice, cum ar fi defectarea pompelor de răcire. Potrivit NuScale, SMR-ul său are mult mai puține piese în mișcare decât reactoarele nucleare tradiționale, ceea ce reduce probabilitatea unor defecțiuni care ar putea provoca un accident.

Capacitatea instalată a unei singure unități SMR este de aproximativ 77 MW, suficientă energie pentru a alimenta până la 60.000 de locuințe, echivalentul unui oraș mic precum Kherson, recent eliberat.

Siguranță sporită

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, există aproximativ 50 de modele și concepte SMR la nivel mondial. Cele mai multe dintre acestea se află în diferite stadii de dezvoltare, iar unele sunt considerate ca fiind disponibile pe termen scurt.

AIEA afirmă că SMR-urile prezintă o „performanță sporită în materie de siguranță” prin intermediul unor caracteristici de siguranță inerente și pasive, oferă o mai bună accesibilitate a costurilor inițiale de capital și sunt potrivite pentru cogenerare și aplicații neelectrice.

În plus, SMR-urile oferă opțiuni pentru regiunile îndepărtate cu infrastructuri mai puțin dezvoltate și posibilitatea de a crea sisteme energetice hibride sinergetice care combină energia nucleară și sursele alternative de energie, inclusiv sursele regenerabile.

Cu toate acestea, în timp ce SMR-ul NuScale a primit în luna august certificarea finală din partea Comisiei de reglementare nucleară din SUA, Uniunea Europeană nu a aprobat încă implementarea acestei tehnologii. NuScale însăși recunoaște că este puțin probabil ca propria sa centrală SMR din Idaho să devină operațională până în 2029.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: