Top cele mai bune și cele mai proaste aeroporturi din Europa, în acest moment, în funcție de întârzieri ale zborurilor/ Otopeni, în top aeroporturi fără întârzieri prea mari

zbor anulat Sursa foto: www.europarl.europa.eu

Să zbori cu avionul în Europa în această vară este un adevărat coșmar, cu un număr record de întârzieri și anulări de zboruri, aeroporturi cu personal insuficient, cu așteptări de ore întregi la controlul de securitate și munți de bagaje pierdute. Publicația Bloomberg a clasificat cele mai rele proaste 10 aeroporturi, din punctul de vedere al întârzierilor, dar și cele mai bune 10 aeroporturi.

Pe aeroportul Heathrow din Londra, haosul a devenit atât de intens – între cozile interminabile de la securitate, întârzierile și anulările de zboruri și numărul prea mic de persoane care se ocupă de bagaje – încât aeroportul a luat măsura drastică de a limita vânzările de bilete de avion până când își va reveni.

Poate că acesta este cel mai proeminent exemplu de disfuncționalitate aeroportuară din această vară, dar nu este nici pe departe cel mai rău. Potrivit datelor publicate recent de Hopper Inc, agenția de turism online susținută de Goldman, care își are rădăcinile în aviație și în big data, Heathrow nu se află nici măcar printre cele mai rele 10 aeroporturi din Europa în ceea ce privește întârzierile din această lună. Acesta se află pe locul 15 pe această listă, cu o medie de 51% din zboruri care au înregistrat întârzieri de la începutul lunii iulie.

Datele de pe site sunt colectate prin intermediul Official Aviation Guide, un important furnizor de informații digitale despre zboruri și analize pentru aeroporturi, companii aeriene și companii de tehnologie de călătorie, cu scopul de a informa clienții cu privire la perturbările de pe rutele rezervate. Cifrele, care reflectă un decalaj de trei zile, sunt mai actuale decât orice altă sursă publică de date.

Iată cele 10 aeroporturi care ocupă în prezent cel mai prost loc în ceea ce privește întârzierile, conform Hopper – împreună cu cele 10 aeroporturi care reușesc de fapt să se descurce într-o vară relativ liniștită în ceea ce privește performanța.

Un purtător de cuvânt al Hopper oferă următorul context: „În funcție de volum, London Heathrow este mult mai mare decât majoritatea aeroporturilor, iar clasamentul nostru se bazează pe procentul de întârzieri, nu pe numărul de persoane afectate.” În mod similar, cifrele sunt medii pentru primele nouă zile ale lunii iulie; în cele mai proaste zile de călătorie, întârzierile de la Heathrow au afectat 62% din zboruri, ceea ce l-ar fi plasat chiar pe lista ultimelor 10, și cu un număr exponențial de mii de călători afectați.

Cu alte cuvinte, nu luați datele în termeni absoluți – dar fiți avertizați că, probabil, vă așteaptă întârzieri. Dacă planurile dvs. de călătorie sunt flexibile, ar putea merita să vă gândiți la o reprogramare pentru a minimiza riscul.

Cele mai proaste 10 aeroporturi din Europa pentru zborurile întârziate (iulie 2022)

Brussels Airport (BRU) Bruxelles, Belgia – 72% întârzieri, 2,5% anulări de zboruri

Aeroportul Internațional Frankfurt (FRA) Frankfurt, Germania- 68% întârzieri, 7,8% anulări

Aeroportul Eindhoven (EIN) Eindhoven, Olanda- 67% întârzieri, 1,8% anulări

Aeroportul Luton (LTN) Londra, Regatul Unit – 66% întârzieri, 2,7% anulări

Aeroportul Internațional Liszt Ferenc (BUD) Budapesta, Ungara – 65% întârzieri, 2,1% anulări

Aeroportul Lisabona (LIS) Lisabona, Portugalia – 65% întârzieri, 4,8% anulări

Aeroportul Charles De Gaulle (CDG) Paris, Franța – 62% întârzieri, 3,1% anulări

Aeroportul Schiphol (AMS) Amsterdam, Țările de Jos – 61% întârzieri, 5,2% anulări

Aeroportul Cote D’Azur (NCE) Nisa, Franța – 60% întârzieri, 3,4% anulări

Aeroportul Gatwick (LGW) Londra, Regatul Unit – 59% întârzieri, 1,4% anulări

Cele mai bune 10 aeroporturi din Europa pentru plecări la timp (iulie 2022)

Aeroportul Bergamo/Orio al Serio (BGY) Bergamo, Italia – 3% întârzieri, 1,0% anulări

Aeroportul Gran Canaria (LPA) Gran Canaria, Spania – 8% întârzieri, 0,3% anulări

Aeroportul Internațional Otopeni (OTP) București, România – 10% întârzieri, 1,7% anulări

Aeroportul Internațional Dublin (DUB) Dublin, Irlanda – 15% întârzieri, 1,6% anulări

Aeroportul Fontanarossa (CTA) Catania, Italia – 16% întârzieri, 1,1% anulări

Aeroportul Adolfo Suarez-Barajas (MAD) Madrid, Spania – 19% întârzieri, 0,4% anulări

Aeroportul Alicante (ALC) Provincia Alicante, Spania – 20% întârzieri, 3,4% anulări

Aeroportul Marsilia (MRS) Marsilia, Franța – 20% întârzieri, 2,0% anulări

Orly Field (ORY) Paris, Franța – 21% întârzieri, 1,2% anulări

Malaga Airport (AGP) Malaga, Spania – 24% întârzieri, 3,3% anulări

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: