Temerile privind recesiunea din zona euro se adâncesc/ Economia din blocul de 20 de țări a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Scăderea activității de afaceri din zona euro s-a accelerat luna trecută, în condițiile în care cererea în industria dominantă a serviciilor a slăbit și mai mult, a arătat luni un sondaj, sugerând că există o șansă tot mai mare de recesiune în uniunea monetară formată din 20 de țări, scrie Reuters.

Economia s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, au arătat datele oficiale, iar indicele Composite Purchasing Managers (PMI) pentru luna octombrie a indicat că blocul a intrat în ultimul trimestru al anului 2023 pe picior greșit.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, și considerat un bun ghid al sănătății economice generale, a scăzut la 46,5 în octombrie, de la 47,2 în septembrie, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, când au fost înăsprite restricțiile COVID-19 pe o mare parte a continentului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Această valoare a fost sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție pentru a cincea lună consecutivă.

“PMI-urile finale publicate astăzi au confirmat estimările preliminare și sunt în concordanță cu prognoza noastră potrivit căreia PIB-ul zonei euro se va contracta din nou în trimestrul al patrulea”, a declarat Adrian Prettejohn de la Capital Economics.

“De asemenea, perspectivele par foarte slabe, PMI pentru comenzi noi scăzând la cel mai scăzut nivel din septembrie 2012, excluzând lunile de început ale pandemiei, în timp ce exporturile au fost, de asemenea, deosebit de slabe.”

Activitatea manufacturieră a făcut un nou pas înapoi în octombrie, potrivit unui sondaj similar de săptămâna trecută, care a arătat că noile comenzi s-au contractat la una dintre cele mai abrupte rate de când datele au fost colectate pentru prima dată în 1997.

A fost o imagine similară pentru servicii, iar indicele noilor afaceri, un indicator al cererii, a fost cel mai scăzut de la începutul anului 2021, deoarece consumatorii îndatorați care simt presiunea creșterii prețurilor și a costurilor de împrumut crescute au ținut mâinile în buzunare.

Activitatea serviciilor din Germania, cea mai mare economie europeană, a intrat în contracție în octombrie, pe fondul slăbiciunii persistente a cererii, în timp ce în Franța a scăzut din nou.

Activitatea serviciilor din Italia s-a contractat pentru a treia lună consecutiv și în cel mai rapid ritm din ultimul an, dar Spania a contrazis tendința și sectorul serviciilor a crescut luna trecută într-un ritm ușor mai rapid.

Un alt aspect pozitiv a fost faptul că moralul investitorilor din zona euro a crescut mai mult decât se aștepta la începutul lunii noiembrie, așteptările privind viitorul fiind la cel mai bun nivel de la începutul acestui an, a arătat luni indicele Sentix.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a lăsat neschimbate ratele dobânzilor la un nivel record, punând capăt unei serii fără precedent de 10 creșteri consecutive ale ratelor, dar a insistat că discuțiile din ce în ce mai multe de pe piață privind reducerea ratelor sunt premature.

Factorii de decizie politică din această țară, care nu au reușit să aducă inflația la ținta stabilită, se vor bucura probabil de o oarecare relaxare a presiunilor asupra prețurilor, așa cum reiese din sondajul PMI, întrucât atât indicele prețurilor de intrare, cât și cel al prețurilor de ieșire au scăzut față de valorile din septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: