Studiu: 72% dintre investitori au un apetit ­mai mare pentru portofolii de proiecte verzi

Sustenabilitate, investitii verzi Sursa foto: ING

 

72% dintre investitori au un apetit ­mai mare pentru portofolii de proiecte verzi și aproape 60% dintre marile companii susțin că își accelerează tranziția către o economie verde, arată un studiu ING realizat în colaborare cu compania Longitude, parte a grupului Financial Times.

Pentru 33% dintre companii, sănătatea și starea de bine a angajaților ocupă primul loc în topul celor mai urgente priorități de sustenabilitate în următoarele 12 luni, iar pe agenda investitorilor este pe locul trei. Similar, aproximativ 32% dintre companii spun că se vor concentra pe inovațiile în produse și servicii verzi, precum și pe gestionarea sustenabilă a lanțului de aprovizionare, iar 30% dintre acestea pe reducerea amprentei de carbon.

„Emisiunile de obligațiuni verzi (“green bonds”) au avut o creștere exponențială in ultimii 5 ani, ele oferind emitenților acces la o categorie nouă și stabilă de investitori care pun un accent mare pe evaluarea și diminuarea impactul social și de mediu generat de afacerile companiilor finanțate”, a declarat Claudiu Sabău, Head of Clients, Wholesale Banking, ING Bank România. În ceea ce privește emisiunile de obligațiuni, 46% dintre investitorii instituționali au un apetit crescut pentru obligațiunile sociale, 43% pentru obligațiunile de sustenabilitate, iar 41% pentru obligațiunile verzi. În topul priorităților de sustenabilitate ale investitorilor pentru următoarele 12 luni se află combaterea schimbărilor climatice (52%) și gestionarea responsabilă a lanțului de aprovizionare (42%).

La studiul ING au participat 450 de companii din șapte sectoare (auto, agro-alimentar, energie, construcții, transport, ambalaje și produse electronice) și 100 de investitori instituționali de pe trei continente (Europa, S.U.A. și Asia). Rezultatele studiului au fost publicate, în luna aprilie, într-un raport intitulat „Acum ori niciodată: Un nou standard al sustenabilității”.

Accesul la produsele de finanțare verzi vine la pachet cu obiective de performanță măsurabile, astfel că șapte din zece companii spun că devin mai responsabile, întrucât monitorizează constant îndeplinirea lor. Jumătate dintre investitori consideră că finanțarea sustenabilă are o contribuție importantă și accelerează tranziția companiilor cu emisii ridicate de dioxid de carbon către soluții mai prietenoase cu mediul. „Dacă indicatorii de sustenabilitate sunt îndepliniți sau proiectele finanțate sunt verzi, un beneficiu al acestor instrumente de creditare față de cele tradiționale este costul de finanțare mai scăzut. În țările în care activează, în anul 2020, ING a fost unul dintre liderii de piață în finanțarea sustenabilă. Am intermediat 60 de obligațiuni verzi, sustenabile și sociale și am acordat 47 de credite de sustenabilitate. Și 2021 se anunță cel puțin la fel de activ, deja am intermediat la nivel de grup peste 15 obligațiuni de sustenabilitate și am acordat 25 de credite verzi și de sustenabilitate”, a completat Sabău.

Ca urmare a pandemiei, 57% dintre companii și-au intensificat planurile de transformare sustenabilă. Investitorii instituționali se așteaptă să vadă mai multe proiecte ambițioase din partea companiilor, precum și date cantitative și indicatori de performanță clari pentru măsurarea obiectivelor de sustenabilitate ale acestora.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: