Șomajul din zona euro crește de la un minim record la 6,5%. Perspectivele de creștere slabă îi forțează pe angajatori să reducă locurile de muncă

somaj, someri, angajare, angajat, stres, oboseala, bani, calcule Sursa foto: Pexels / Energepiccom

Șomajul în zona euro a crescut de la minimul record, ajungând în mod neașteptat la 6,5%, în condițiile în care ratele ridicate ale dobânzilor și o economie în stagnare încep să își pună amprenta asupra pieței muncii din regiune, scrie Financial Times.

Eurostat, biroul de statistică al UE, a anunțat vineri că numărul șomerilor a crescut cu 69.000 în septembrie față de luna precedentă, ajungând la un total de puțin peste 11 milioane în cele 20 de țări care au moneda euro.

Banca Centrală Europeană, care săptămâna trecută a întrerupt seria de majorări ale ratelor dobânzilor, urmărește îndeaproape piața muncii pentru a vedea dacă există semne că aceasta va slăbi și va încetini creșterea salariilor, un factor cheie al presiunilor inflaționiste recente.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Vedem primele semne că piața muncii se înmoaie”, a declarat Isabel Schnabel, membru al boardului BCE, într-un discurs susținut joi, înainte de publicarea datelor. „Dar cu cât acest proces se desfășoară mai lent și cu cât este mai slab, cu atât mai mari sunt riscurile ca o înăsprire persistentă a pieței muncii să pună în discuție ipotezele care stau la baza declinului preconizat al inflației de bază.”

Potrivit unui sondaj Reuters, economiștii estimau că șomajul va rămâne la un nivel minim record de 6,4%. Însă creșterea șomajului din septembrie este de așteptat să marcheze începutul unui declin al pieței muncii din zona euro după mulți ani de redresare constantă. BCE a prognozat că șomajul din zona euro va crește la 6,7% anul viitor, în condițiile în care perspectivele de creștere slabă îi forțează pe angajatori să reducă locurile de muncă.

Claus Vistesen, economist la consultanții Pantheon Macroeconomics, a declarat: „Privind în perspectivă, credem că șomajul din zona euro va crește în continuare în următoarele luni, deoarece produsul intern brut se clatină, iar datele din sondaje sugerează că firmele au început să renunțe la lucrători, în special în industria prelucrătoare.”

Rata șomajului din blocul comunitar s-a redus aproape la jumătate de la vârful de 12 la sută atins în 2013, când milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă în timpul crizei datoriilor suverane din regiune. Ea a crescut pentru scurt timp în 2020, când blocajele pandemice au dus economia în impas, dar programele de concedieri au amortizat lovitura, iar rata șomajului a continuat să scadă de atunci, în ciuda unei încetiniri a activității în ultimul an.

Creșterea s-a oprit în acest an în zona euro, deoarece inflația ridicată, creșterea bruscă a ratelor dobânzilor de către BCE și slăbirea economiei mondiale au afectat activitatea. PIB-ul blocului a scăzut cu 0,1% în cele trei luni până în septembrie față de trimestrul precedent.

Ponderea întreprinderilor intervievate de UE care citează lipsa forței de muncă drept o constrângere asupra producției a scăzut luna trecută în toate sectoarele, în timp ce intențiile de angajare ale companiilor au scăzut sub mediile pe termen lung în unele sectoare.

Unele companii afectate de scăderea cererii au renunțat la speranța unei îmbunătățiri în următorul an sau doi și au început să reducă numărul de locuri de muncă. Distribuitorul german de oțel Klöckner a declarat în această săptămână că va reduce aproximativ 300 de locuri de muncă, adică 10% din personalul din activitatea sa comercială europeană.

„Credem că creșterea salariilor va încetini în următoarele trimestre”, a declarat Bradley Saunders, economist la grupul de cercetare Capital Economics, subliniind că rata locurilor de muncă vacante în Europa a scăzut, iar anunțurile de angajare de pe site-ul Indeed „au avut o tendință de scădere în Germania și Franța”.

BCE a prognozat că salariul pe angajat din zona euro – indicele său preferat care măsoară creșterea salariilor – va crește cu 5,3% în acest an, cu mult peste un nivel compatibil cu atingerea țintei de inflație de 2%. Dar se așteaptă ca creșterea salariilor să încetinească începând cu a doua jumătate a acestui an, scăzând la 3,8% în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: