Situația contractelor part-time: Pe 5 septembrie numărul a ajuns la peste 946.000. Bogdan Badea, eJobs: Vor fi și multe contracte care vor migra total către piața neagră/ O parte dintre curierii care aveau contracte part-time s-ar putea reorienta spre ride sharing sau livratori

angajati, acord, deal, afacere, negociere Sursă foto: Unsplash

Guvernul a reintrodus suprataxarea contractelor de muncă part-time la nivelul salarialului minim cu program de 8 ore, chiar dacă angajații lucrează mai puțin de atât. Numărul de contracte cu normă parțială de lucru (part-time) a ajuns la 946.170 în data de 5 septembrie 2022, conform celor mai recente date transmise de Inspecția Muncii la solicitarea Economedia. Bogdan Badea, CEO al eJobs susține că vor fi și contracte care vor migra total către piața neagră, iar o parte dintre curieri s-ar putea orienta către ride sharing sau livratori.

Numărul contractelor de muncă part-time este cu 2.021 mai mare față de 31 august 2022, însă mai mic față de numărul de contracte cu normă part-time din 2 august (994.958).

În același timp, numărul de contracte întregi (full-time) a ajuns la 5.632.146 până la data de 5 septembrie 2022. Numărul total de contracte de muncă la această dată este de 6.578.316. 

Data de referinţă

Contracte Active

Total

Norma

Întreagă

Timp parţial

05.09.2022

6578316 5632146

946170

31.08.2022

6551647 5632263

944149

Bogdan Badea, CEO al eJobs a declarat că vor fi și contracte care vor migra total către piața neagră, iar candidații vor alege angajatorii care să le ofere în continuare flexibilitatea de care au nevoie, fără ca acest lucru să le afecteze veniturile. O parte dintre curieri s-ar putea orienta către ride sharing sau livratori.

„Anunțul că, începând cu luna august a acestui an, contractele part-time vor fi taxate la nivelul salariului minim pe economie s-a văzut imediat în oferta de joburi. Astfel, în luna iulie, numărul de joburi part-time de pe eJobs.ro s-a înjumătățit, iar cifrele ne arată că trendul se menține și în luna august. Vor exista angajatori care vor putea să susțină aceste schimbări și vor rămâne la contracte part-time, dar și mulți pentru care va avea mai mult sens să treacă la contracte full time. Deja se observă o creștere a numărului de contractele full time, însă nu suficientă cât să compenseze numărul de contracte part-time desființate. În plus, acolo unde se va putea, se va trece pe PFA și microîntreprinderi. Din păcate însă vor fi și multe contracte care vor migra total către piața neagră. Candidații vor alege angajatorii care să le ofere în continuare flexibilitatea de care au nevoie, fără ca acest lucru să le afecteze veniturile. De exemplu, o parte dintre curierii care aveau contracte part-time s-ar putea reorienta spre ride sharing sau livratori, două zone care oricum au cunoscut o creștere fabuloasă în ultimii doi ani și jumătate”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs

Reamintim că măsura de supraimpozitare a contractelor part-time a fost anunțată inițial în data de 5 iulie, când Guvernul a publicat prima variantă a pachetului de măsuri fiscale, care au intrat în vigoare parțial la 1 august și restul sunt programate pentru 1 ianuarie 2023.

Analiștii, consultanții fiscali și mediul de afaceri au avertizat dinainte că această măsură va duce la concedieri în rândul angajaților part-time.

Aproape 60% din companiile cu angajați part-time au afirmat că vor recurge la concedieri, în timp ce 19,9% vor suporta plata contribuțiilor din veniturile firmei, iar alți 13,9% vor păstra angajații cu normă parțială, dar vor mări salariile la nivelul salariului minim, conform unui sondaj derulat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România. Dintre cei care au spus că vor face concedieri, 47,7% au evidențiat că vor renunța la toți angajații part-time, în timp ce 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”.

Consultantul fiscal Valentina Saygo susținea, pe blogul său, că aceasta nu este o măsură bună pentru a eradica munca subdeclarată și este cu atât mai rea în vremuri de recesiune.

USR afirma că Guvernul va pune angajații să vină cu bani de acasă, din cauză că taxează contractele cu normă parțială de muncă la nivelul salariului minim pe economie. USR afirma că, la 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Însă sute de mii de angajați pe fracții de normă vor plăti contribuții la salariul întreg, afirmă USR.

În schimb, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat anterior la Digi24 că nu se teme de o creștere a șomajului odată cu suprataxarea contractelor de muncă part-time. Acesta spunea că o astfel de măsură a fost implementată în România și au fost transformate aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: