Sindicaliștii de la metrou și poștă protestează separat în fața Guvernului pentru că sunt nemulțumiți de salariile pe care le au

bani economii financiar portofel sarac Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Sindicaliștii de la metrou și de la poștă protestează în fața Guvernului pentru că amândouă sindicate sunt nemulțumite de salariile care nu sunt ajustate la inflație. Sindicaliştii de la metrou au pichetat marţi sediul Ministerului Transporturilor, cerând majorări salariale cel puţin egale cu rata inflaţiei din ultimii doi ani, ameninţând că, în caz contrar, vor recurge la toate formele de protest, inclusiv la greva generală, scrie Agerpres.

„Am demarat negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Actualul expiră la 1 iunie. Am făcut propuneri. Am senzaţia că nu se mai doreşte un dialog social la nivel de Metrorex, dar noi nu vom renunţa la drepturile salariale câştigate cu atâta muncă şi vom lupta în continuare. Dacă nu ne vom înţelege, vom trece la următoarele forme de protest. Astăzi pichetăm, apoi mitingurile, greva de avertisment şi greva generală. Noi nu dorim acest lucru, dar la momentul acesta, din păcate, Consiliul de Administraţie a mandatat conducerea executivă să negocieze, dar aceştia spun că nu au puterea să negocieze”, a declarat Marian Artimon, secretarul general al Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

Angajaţii doresc cel puţin majorarea salariilor cu rata inflaţiei din anul 2020 până acum.

De asemenea, miercuri Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, care reprezintă aproximativ 17.000 de salariaţi din CN Poşta Română, organizează pichete de protest în faţa sediului Guvernului, în perioada 25 – 27 mai, principalele nemulţumiri fiind starea de sărăcie avansată a angajaţilor şi refuzul directorului general al companiei de a negocia majorări salariale.

Sindicaliştii acuză şi iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. Potrivit acestora, principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt: eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă, aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul şi eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă.

Printre nemulţumiri se mai numără lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă şi protecţie, precum şi condiţiile improprii de muncă în spaţiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaţilor şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române şi intenţia de modificare a organigramei şi efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare referitoare la modul în care va funcţiona compania după aplicarea modificărilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: