Șeful Rheinmetall, cel mai mare producător de muniții din Europa, crede că este nevoie de o versiune europeană a sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome din Israel, în timp ce UE se confruntă cu amenințarea crescută a Rusiei

Iron Dome Sursa foto: defense.gov, Jim Garamone, DOD

Directorul executiv al celui mai mare producător de muniții din Europa, Rheinmetall, a declarat că liderii Uniunii Europene ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune similare cu Iron Dome din Israel, scrie Financial Times.

Comentariile lui Armin Papperger vin în contextul în care capitalele UE sporesc cheltuielile militare, pe fondul temerilor tot mai mari legate de amenințarea Rusiei asupra continentului, și încearcă să abordeze limitările de lungă durată ale sistemelor de apărare existente.

Papperger a declarat că apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune este “ceva ce se dorește a fi creat în Europa”, făcând referire la un aspect al inițiativei European Sky Shield, susținută de Berlin.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Cred, de asemenea, că este o idee bună să avem o soluție europeană similară cu Iron Dome și nu numai”, a declarat el pentru Financial Times.

Iron Dome are o rază de acțiune de până la 70 km și este folosit de Israel din 2011 pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune. Analiștii au considerat că este improbabil să protejeze o mare parte din Europa continentală cu un sistem similar, însă țările UE au investit într-o serie de tehnologii de apărare aeriană.

Un alt executiv european din domeniul apărării a declarat că Europa dispune deja de “toate capacitățile necesare pentru a crea straturi complete de apărare aeriană”. Așadar, există, este doar o chestiune de a decide dacă să le folosim sau nu”.

La sfârșitul anului 2022, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat inițiativa European Sky Shield, pe care a prezentat-o ca o modalitate de a crea un sistem european de apărare antiaeriană și antirachetă prin achiziționarea în comun de echipamente.

21 de țări au aderat la această inițiativă. Inițiativa a înfuriat oficialii francezi, care au considerat-o confuză din punct de vedere strategic și prost concepută, deoarece omite sistemele de apărare antiaeriană de producție europeană, inclusiv SAMP/T franco-italian de la MBDA.

În februarie, Rheinmetall a declarat că a vândut forțelor armate germane, pentru 600 de milioane de euro, sistemul său de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Skyranger 30, despre care a afirmat că ar putea fi utilizat, printre altele, împotriva dronelor.

Dezvoltarea unor sisteme europene de apărare antiaeriană și antirachetă mai bine integrate este o prioritate pentru Bruxelles, care face presiuni asupra capitalelor să facă schimb de tehnologii pentru a remedia lacunele din capacitățile continentului.

Strategia de apărare a UE prevede “capacități legate de apărarea antiaeriană și antirachetă europeană integrată” până în 2035, iar o nouă propunere industrială prezentată de Comisia Europeană în această lună prevede sprijin bugetar din partea blocului pentru “proiecte europene de apărare de interes comun”.

Sistemele integrate de apărare antiaeriană și antirachetă au fost numite ca fiind una dintre cele 22 de priorități ale UE în materie de capacități de apărare, Bruxelles-ul făcând presiuni asupra statelor membre pentru a dezvolta “capacități de ultimă generație complet interoperabile” în domeniul apărării antiaeriene, care să funcționeze împreună cu sistemele NATO existente.

UE lucrează, de asemenea, la o nouă strategie de apărare care urmărește să stimuleze achizițiile comune și stabilește pentru prima dată obiective privind achizițiile de la producătorii din blocul comunitar, spre deosebire de cei din SUA.

Directorii din industria de apărare au solicitat, de asemenea, o mai mare cooperare și parteneriate între companii pentru a reduce duplicarea și pentru a consolida baza industrială a Europei pe termen lung.

Roberto Cingolani, directorul executiv al Leonardo, grupul aerospațial și de apărare cu sediul la Roma, a declarat pentru FT că “toată lumea vorbește cu toată lumea”.

“Încercăm să discutăm între companii pentru a vedea care sunt căile posibile și soluțiile mai convenabile” pentru a contribui la protejarea viitorului cetățenilor europeni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.