Sectorul HoReCa a transmis o scrisoare deschisă către Parlament, prin care cere ca Guvernul să nu elimine complet impozitul specific aplicat sectorului, măsură vehiculată în aceste zile ca parte a pachetului de măsuri fiscale analizat în coaliția de guvernare.
Atât Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, cât și Alianța pentru Turism transmit că își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunțate în spațiul public în ultima săptămână, în special modificarea legată de eliminarea impozitului specific, și solicită o consultare în prealabil cu organizațiile reprezentante ale mediului privat.
„După o criză fără precedent, cauzată de pandemie, care a însemnat 2 ani de colaps financiar și afectarea masivă a industriei turismului, afacerile din domeniu abia au început să intre pe o pantă de revenire și au nevoie de predictibilitate și stabilitate. Înțelegem necesitatea îmbunătățirii măsurilor fiscale și credem în eficientizarea colectării taxelor ca măsură principală, dar făcute în ideea de a nu opri creșterea economică, în contextul recesiunii globale care se resimte puternic”, arată organizațiile reprezentante ale sectorului HoReCa.
Ele afirmă că firmele cu capital românesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că este nevoie de un dialog deschis imediat.
Actorii din HoReCa susține că industria turismului este încă în reconstrucție după doi ani de pandemie și creșterile de prețuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, ca majoritatea industriilor de altfel.
„Ne luptăm cu un deficit de personal fără precedent, care amenință dezvoltarea afacerilor cel puțin la fel de mult precum recesiunea economică. Oamenii nu mai au încredere în această industrie, iar companiile fac eforturi și alocă resurse peste estimări și bugete, pentru a putea combate lipsa personalului”, susțin organizațiile.
HoReCa afirmă că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, dar industria este deschisă și dorește să contribuie la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent și de bun august.
„Dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil”, spun organizațiile.
Potrivit lor, fundamentul pornește de la nevoia acerbă de debirocratizare. „Avem nevoie de un flux administrativ și de o birocrație înlesnită pentru a încuraja mediul economic și pentru a crește randamentul bugetelui de stat Solicităm astfel un dialog urgent pentru a identifica o formă optimă a legii, dar care să permit sectorului o dezvoltare sănătoasă în continuare”, mai arată ele.
Alianța Pentru Turism este o platformă care reunește 26 de entități din turismul național, cu rol de reprezentare a unei părți importante din industria turismului și a ospitalității.
Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti. Organizaţia numără peste 100 de membri.