Rusia dezvoltă un nou instrument de plată bazat pe blockchain pentru a înlocui Swift

swift 1 Sursa foto: Twitter / Swift

Exclusă de pe platforma de plăţi internaţionale Swift în martie, Rusia a anunţat dezvoltarea unei soluţii de înlocuire bazată pe blockchain. Un proiect considerat absolut credibil şi viabil de un fost angajat al Swift, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Sancţionată, izolată şi pusă cu spatele la zid a doua zi după lansarea războiului în Ucraina, Rusia continuă să multiplice stratagemele pentru a-şi menţine direcţia. Ea a anunţat crearea unui sistem paralel celui al platformei Swift, de la care multe bănci ruseşti sunt excluse din martie, pentru a garanta plăţi internaţionale securizate.

Soluţia? Blockchain. Conglomeratul de apărare public rusesc Rostec a anunţat crearea, în colaborare cu Institutul de sisteme software din Novosibirsk (ISLN), a lanţului de blocuri CELLS. „Ţările străine vor putea astfel să continue să plătească importurile provenind din Rusia în moneda lor”, cu o capacitate mergând „până la 100.000 de tranzacţii pe secundă, cu un potenţial de creştere suplimentar al debitului”, afirmă Rostec.

O soluţie absolut credibilă

Este un blockchain într-adevăr o soluţie viabilă pentru a înlocui Swift ? „E absolut credibil”, lămureşte din start André Casterman, care a lucrat timp de 24 de ani pentru Swift. În opinia lui, cea mai mare diferenţă se situează în primul rând la nivelul abordării. „Swift este o platformă centralizată, în vreme ce blockchain se bazează, dimpotrivă, pe un sistem descentralizat: programele funcţionează la fiecare participant. Dar organismele de reglementare şi băncile centrale înţeleg din ce în ce mai mult această tehnologie şi lucrează la ea. Nu este deci surprinzător să vezi Banca Centrală a Rusiei orientându-se spre ea”.

Foarte adesea asociată cu criptomonedele, tehnologia blockchain nu este totuşi rezervată exclusiv acestui sector. „Blockchain este a treia generaţie de Internet. Permite schimbul de valori, nu numai de informaţie”, adaugă el.

O manevră care are de ce să aducă zâmbete la conducerea Rusiei, în situaţia în care ţara era una din cele mai reticente la criptomonede şi la tehnologiile asociate lor înainte de izbucnirea războiului.

Dar dacă abordarea şi tehnologia diferă de Swift, garanţiile ar trebui totuşi să fie aceleaşi. „Securitatea blockchain este de asemenea foarte mare. Prin aspectul său descentralizat, este mai greu de piratat. Este şi mai puţin costisitor de apărat decat cele trei fortăreţe centralizate ale Swift”.

Cine va accepta să-l utilizeze?

CELLS ar fi deci o soluţie viabilă. Dar rămâne de văzut dacă partenerii Moscovei vor fi dispuşi s-o utilizeze. „Cred că o vor face. Dacă vor să facă afaceri cu Rusia, nu vor avea de ales”, analizează André Casterman, care aminteşte că Rusia nu este prima ţară în această situaţie. China a dezvoltat de asemenea propria platformă de plăţi internaţionale în paralel. „Ne îndreptăm spre un model cu mai multe sisteme care vor fi utilizate în paralel: Swift, cel al Rusiei, cel al Chinei etc”.

Această înmulţire a sistemelor nu reprezintă un risc pentru Swift, estimează interlocutorul nostru. „Swift se distinge în continuare prin rolul său de terț de încredere. În caz de dezacord între două bănci la o plată, platforma face oficiul de mediator neutru. În sistemul rusesc, în caz de dezacord, va fi mai complicat pentru o bancă mică să se facă auzită faţă de un organism de dimensiunea Băncii centrale a Rusiei”.

Să nu uităm că Swift rămâne, oricum, platforma cea mai larg răspândită. „Ea are în continuare această capacitate de a reuni toate băncile”.

„Noile sisteme care apar vizează nişe şi coridoare: Statele Unite/Mexic, intra-european etc. Swift nu are acces la toată piaţa, dar rămâne la vârf. Nu o văd dispărând sau fiind înlocuită”.

Fără cale de întoarcere pentru Rusia

Fără a dispărea, Swift vede totuşi înmulţindu-se în jur soluţii suplimentare. Şi dinamica şi fragmentarea ar putea continua pe viitor. „La crearea sa în anii 1970, Swift era singura soluţie pentru băncile mondiale. Nu mai este cazul astăzi: ea devine opacă, costisitoare şi tensiunile geografice forţează ţările excluse să inoveze”, mai spune André Casterman.

Dovadă este Rusia. Puternic afectată de excluderea sa la început, ea e pe cale să cadă în picioare. „Dacă tăiaţi Wi-fi-ul de acasă, copiii vor fi pierduţi până în momentul în care vor descoperi 4G”, exemplifică el. „Crizele determină inovaţiile. Ţări ca Rusia se vor ocupa de acum înainte de propriile afaceri cu propriul lor sistem. Pentru ele nu văd cale de întoarcere în cadrul Swift pe viitor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: