România împrumută 260 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru modernizări şi dotări ale unităţilor spitaliceşti şi creşterea gradului de siguranţă rutieră

fonduri bani euro Pexels/ Cottonbro

Ministerul Finanţelor a anunţat luni că a semnat trei noi contracte de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii, cu o valoare totală de peste 260 milioane euro, contracte ce vizează, pe de o parte îmbunătăţirea siguranţei drumurilor naţionale din România şi reducerea numărului de accidente, răniri şi decese, iar pe de cealaltă, reabilitarea, reamenajarea şi extinderea a 26 unităţi sanitare din ţară, scrie News.ro.

„Trei noi contracte de finanţare au fost semnate între Banca Europeană de Investiţii şi Ministerul Finanţelor, cu o valoare totală de peste 260 milioane euro. Contractele vizează, pe de o parte îmbunătăţirea siguranţei drumurilor naţionale din România şi reducerea numărului de accidente, răniri şi decese, iar pe de cealaltă, reabilitarea, reamenajarea şi extinderea a 26 unităţi sanitare din ţară, în scopul pregătirii acestora din perspectiva unor potenţiale viitoare pandemii, dar şi pentru susţinerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat”, anunţă ministerul.

În ceea ce priveşte contractul de finanţare în valoare de 50 milioane euro, destinat sprijinirii realizării unor investiţii privind siguranţa rutieră, data limită de tragere a împrumutului este de 5 ani de la semnare. Valoarea totală a proiectului este de circa 100 milioane euro, iar implementarea acestuia va fi asigurată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Proiectul include 89 de investiţii în sensuri giratorii, pasaje superioare sau subterane, respectiv sisteme de dirijare/semnalizare şi se estimează că va fi finalizat până în anul 2027.

De asemenea, BEI va finanţa 2 proiecte de investiţii de peste 210,6 milioane euro pentru susţinerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat. Proiectele au în vedere reabilitări, extinderi, consolidări, modernizări şi dotări pentru 26 de unităţi spitaliceşti din judeţele Bacău, Bihor, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman şi Municipiul Bucureşti.

Implementarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Se estimează că realizarea investiţiilor va fi finalizată în 2025.

Investiţiile selectate a fi incluse în cele trei proiecte prezintă un raport cost beneficiu ridicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: