Reguli mai dure la Deutsche Bank, care le interzice angajaților să lucreze de acasă vinerea și lunea

Deutsche Bank Sursa foto: db.com

Decizia Deutsche Bank de a interzice personalului să lucreze de acasă vineri și lunea următoare – o practică obișnuită la firmele care vin la birou trei zile pe săptămână – a trasat o nouă linie de demarcație în lupta continuă dintre șefi și angajați, scrie Bloomberg.

Gigantul bancar german a declarat că această măsură a fost concepută pentru “a ne răspândi prezența mai uniform pe parcursul săptămânii”, au declarat într-o notă Christian Sewing, directorul general al Deutsche Bank, și Rebecca Short, directorul de operațiuni. De asemenea, compania va cere directorilor săi să vină cel puțin patru zile pe săptămână începând din iunie, în timp ce toți ceilalți angajați trebuie să fie prezenți trei zile. Mandatul “va asigura coerența în întreaga bancă”, a declarat un purtător de cuvânt al băncii.

Dar interdicția de vineri până luni este foarte rară și ilustrează frustrarea tot mai mare a companiilor care plătesc milioane de euro pentru spații de birouri care adesea se golesc la sfârșitul fiecărei săptămâni de lucru.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Multe companii cu programe de muncă hibride permit lucrătorilor sau echipelor să aleagă în ce zile vin, iar printre cele care cer prezența în anumite zile ale săptămânii, de obicei este vorba de marți până joi. Doar 6% dintre firmele din SUA care solicită prezența lucrătorilor în anumite zile aleg ziua de vineri ca fiind una dintre aceste zile, potrivit unui index al aranjamentelor de la locul de muncă a peste 5.800 de firme administrat de Scoop Technologies Inc.

“De fapt, nu am auzit niciodată de o companie care să pună în aplicare această regulă specifică”, a declarat cofondatorul și directorul executiv al Scoop, Rob Sadow, despre noua practică a Deutsche Bank.

“Executivii vor să găsească un echilibru între flexibilitatea pe care o doresc angajații, reunind oamenii la birou și generând economii imobiliare, având în vedere utilizarea redusă a birourilor.”

Dorința Deutsche Bank de a găsi acest echilibru vine pe fondul unei zguduiri continue pe piața imobiliară comercială de 20 de trilioane de dolari din SUA, care se datorează în mare parte rezistenței post-pandemice a muncii la distanță.

Ratele de neocupare a birourilor din SUA au crescut la 21,4% în trimestrul al patrulea, potrivit companiei de brokeraj imobiliar Jones Lang LaSalle Inc. și aproape o treime din toate spațiile de birouri sunt goale în San Francisco. Proprietarii din New York, între timp, au redus chiriile pentru birouri în ultimul trimestru “în speranța de a declanșa o creștere a tururilor și a activității de închiriere”, potrivit JLL.

Criza este mondială: McKinsey Global Institute estimează că schimbările pandemice ar putea șterge până la 1.300 de miliarde de dolari din valoarea proprietăților imobiliare din marile orașe din întreaga lume până în 2030.

În nota Deutsche Bank se menționează că utilizarea actuală a proprietăților imobiliare este “ineficientă”, o preocupare comună în rândul companiilor cu programe de lucru hibride. Un purtător de cuvânt al companiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Datele privind verificarea legitimațiilor de la firma de securitate Kastle Systems arată că birourile din New York au fost pline aproximativ un sfert în zilele de vineri din ultimele săptămâni, comparativ cu nivelurile de prezență de dinainte de pandemie, și au fost pline peste 60% la mijlocul săptămânii. Prezența de luni se situează de obicei undeva la mijlocul acestui interval. Furnizorul de software de gestionare a locurilor de muncă Eptura, care urmărește rezervările de birouri și săli de ședință, numește acest fenomen “muntele de la mijlocul săptămânii”.

Rezultatul este că, uneori, angajații nici măcar nu găsesc un loc unde să se așeze atunci când vin, mai ales dacă firma nu mai are birouri alocate, potrivit lui Andy Cohen, co-CEO al firmei de arhitectură și design Gensler. În alte zile, CEO-ul și alți șefi ar putea fi singurii prezenți. Situația a ajuns atât de gravă încât unele firme pompează zgomot alb pentru a face birourile să pară mai aglomerate, potrivit lui Alex Birch, cofondator și CEO al XY Sense, un producător australian de senzori pentru locurile de muncă.

“Deutsche Bank încearcă să împrăștie puțin vârful de lucru în zilele de vineri și luni”, a spus Sadow. “Unul dintre cele mai rele lucruri este să mergi la birou și să fii singur. Șefii vor ca oamenii să fie acolo”.

Dar forțarea angajaților să întrerupă modelele înrădăcinate de viață și de muncă s-ar putea întoarce împotriva lor, au spus experții în domeniul locului de muncă, cu rate mai mici de implicare și de retenție. “Rezolvarea unei probleme de utilizare a spațiilor imobiliare cu mandate dictate cu privire la momentul în care trebuie să fie la birou riscă să dubleze potențialul de uzură”, a declarat Debbie Lovich, director general la Boston Consulting Group, care conduce activitatea firmei în domeniul strategiei de personal. Piața forței de muncă rămâne strânsă, în ciuda concedierilor, iar lucrătorii nemulțumiți de politicile de muncă flexibilă ale angajatorilor lor sunt mult mai predispuși să caute un nou loc de muncă, au arătat cercetările.

Nicholas Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford, care urmărește tendințele privind munca la distanță și este foarte solicitat de organizații pentru informații despre munca flexibilă, a declarat că lucrul de la distanță în zilele de vineri a devenit o normă: “Nu încercați să aduceți oamenii în zilele de vineri”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: