Ministerul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, la o zi după ce o instanță a suspendat Programul Casa Verde Fotovolatice că AFM va ataca în termen de 5 zile decizia instanței. El speră ca apelul să fie judecat cât mai rapid.
“Din discuțiile pe care le-am avut aseară cu conducerea AFM, care a evaluat acea acel dosar în care suntem parte, decizia acestora este a aceea de a ataca într-un termen de 5 zile hotărârea instanței de judecată de suspendare și bineînțeles că sper să aflăm cât mai repede modalitatea concretă în care se va termina acest dosar. Eu cred că familiile, cele 90.000 de familii care au depus deja dosare nu ar trebui să sufere din cauza acestui proces, nu ar trebui să aștepte prea mult și tocmai acesta este motivul pentru care am comunicat conducerii AFM că deciziile ce vor fi luate în funcție de modul în care se termină acest proces trebuie să să aibă în vedere în primul rând timpul de așteptare a românilor care așteaptă să își monteze cât mai repede panouri fotovoltaice pe casă.”
În același timp, ministrul Mediului crede că o decizie în acest caz va fi ușor de luat de instanță.
“Până la urmă e un litigiu extrem de simplu. O companie pretinde că nu a fost înștiințată prin email. AFM-ul spune că a trimis acel email și are dovezi în acest sens. Eu cred că e un proces care se va judeca la primul termen. Din informațiile care mi-au fost la dispoziții, care mi-au fost puse la dispoziție, acele email-uri au fost transmise automat către toate firmele cărora le-a fost, le-au fost solicitate clarificări. Toate acele firme au confirmat primirea acestui email, mai puțin firma în cauză, care nu doar că nu a confirmat, dar a ales să se judece cu AFM-ul în sensul în care se consideră neîndreptățită. Eu cred că a fost trimis acel email, însă are puțină relevanță opinia mea. Am cerut informații și mi-au fost transmise anumite capturi de ecran care ar putea să confirme trimiterea acelor email-uri, dar acest lucru cred că trebuie lăsat la aprecierea instanței, având în vedere că nu a fost un proces convențional în care o persoană trimite email-ul pe care să-l găsim în căsuța email-urilor trimise. Acele email-uri au fost trimise în mod automat de către o aplicație informatică și frumusețea acestor acestor corespondențe electronice este că lasă urme. Întotdeauna. Nu cred că va fi greu pentru judecător să constate dacă email-ul a fost trimis sau nu. Discutăm de o aplicație în ținut în în cloud-ul unui unei foarte mari companii internaționale. Deci avem acces la aceste date, la fel cum va avea acces și instanța de judecată. Și acesta este motivul pentru care sunt convins că acest litigiu se va termina foarte rapid pentru ca oamenii să nu sufere.”
Întrebat în legătură și cu alte probleme avut cu acest program de către AFM, ministrul Mircea Fechet a spus că așteaptă și punctul de vedere al AFM.
“Fără îndoială că acest program nu se află la prima abatere, ca să o numesc așa, după problemele pe care le-am avut cu scurgerea de date nu de mult. Pare că programul parcurge noi sincope. Bineînțeles că am cerut un punct de vedere foarte detaliat la AFM, pentru că ar trebui să dea socoteală cel puțin acele persoane care au eval evaluat dosarul societății respective, cel puțin acele persoane care au evaluat contestația făcută de firma respectivă când a fost respinsă și cel puțin acele persoane care au scris întâmpinarea pe care am trimis-o instanței și care, fără să mă pricep foarte tare la chestiuni juridice, nu mi s-a părut foarte convingătoare. Din acest din acest motiv, vă pot asigura că toate măsurile administrative care se impun în situația în care se va dovedi că AFM-ul are o culpă în tot acest proces, vor fi luate.”, a adăugat ministrul Fechet.
Context
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat, marţi 26 septembrie, că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator. Instituţia susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.
„Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei DHELECTRIC SYSTEMS SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023”, a transmis, marţi, AFM, într-un comunicat de presă.
Instituţia a spuscă va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.
„Administraţia Fondului pentru Mediu a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, susţine instituţia în documentul citat.
Potrivit datelor transmise de AFM, în data de 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL să încarce în aplicaţie, în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program.
Potrivit instituţiei, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.
La începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului “Casa Verde Fotovoltaice”.
Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.