Războiul din Ucraina a prăbușit interesul românilor pentru apartamente

locuinta, casa, imobiliar Sursa foto: ING

Interesul clienţilor pentru achiziţii de apartamente este în scădere în ultimele două săptămâni, în contextul situaţiei din Ucraina, a declarat, luni, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Sorin Greu, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

„În ultimele două săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziţii de apartamente. Noi am constatat chiar scăderea cu aproape 70% a accesărilor de pe site-urile dezvoltatorilor. Sunt anumite bănci care au oprit finanţările. Din câte ştim noi, Libra Bank a oprit deja finanţările în sectorul imobiliar şi cumpărătorul final e momentan în aşteptare, să vedem ce se întâmplă cu această situaţie din Ucraina şi Rusia”, a afirmat Sorin Greu.

UPDATE Libra Internet Bank transmite că nu a oprit finanțări în curs, inclusiv în sectorul imobiliar, în contextul în care luni constructorii spuneau că există anumite bănci care au oprit finanţările sectorului în contextul incertitudinilor create de războiul din Ucraina.

Știrea inițială

Vicepreşedintele FPSC a menţionat că în ultimele două săptămâni mulţi dezvoltatori imobiliari au decis de asemenea să pună „în stand-by” proiecte imobiliare.

„Consecinţele sunt negative în primul rând pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări şi apar dificultăţi în relaţia cu finanţatorii. Sigur, sunt foarte multe proiecte (…) care momentan au rămas în stand-by, cel puţin în ultimele 2-3 săptămâni, foarte mulţi dezvoltatori se gândesc dacă mai accesează o finanţare, dacă mai demarează proiectul”, a precizat Sorin Greu.

La rândul său, preşedintele FPSC, Cristian Erbaşu, a apreciat că, pe termen lung, situaţia din Ucraina va avea ca efect majorarea preţurilor la apartamente.

„Pe termen lung, consecinţele vor fi: o perioadă nu vor mai fi tranzacţii, apoi, automat, dacă un an de zile tranzacţiile vor fi scăzute, nu se va mai construi, iar peste un an-doi, când încep să se reia, se vor relua brusc de la un preţ cu 50% în plus sau de la preţ dublu. O dată pentru că toate costurile se duc în sus, iar al doilea motiv va fi că nu vor exista apartamente pe piaţă, peste un an, un an şi jumătate. Ori, piaţa este speculativă, n-ai ce să faci. Şi automat ceea ce va exista peste un an de zile sau doi ani, când oamenii vor începe din nou să-şi pună problema să achiziţioneze sau să investească în apartamente, vor constata că preţurile sunt mult mai mari decât acum sau acum câteva luni, iar aceste preţuri oricum vor avea un trend crescător, cauzat de creşterea galopantă a costurilor de achiziţie”, a declarat Cristian Erbaşu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: