Rata inflației în zona euro scade ușor la 10%, pe măsură ce creșterea prețurilor la energie încetinește

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Inflația în zona euro a atins 10% în noiembrie, ceea ce a sporit presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a face față unei creșteri record a prețurilor de consum, transmite CNBC.

Prețurile au fost foarte ridicate în întreaga regiune cu 19 state membre timp de mai multe luni. Luna trecută, inflația a depășit de fapt pragul de 10%, evidențiind gravitatea crizei costului vieții din blocul comunitar. În prezent, aceasta a scăzut cu 0,6 puncte procentuale.

Datele preliminare furnizate miercuri de biroul european de statistică au arătat că inflația globală a atins luna aceasta un nivel anual de 10%. Costurile energiei și ale alimentelor au contribuit cel mai mult la creșterea inflației.

La începutul acestei săptămâni, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat: “Ne așteptăm să majorăm în continuare ratele până la nivelurile necesare pentru a ne asigura că inflația revine în timp util la ținta noastră pe termen mediu de 2%.”

Banca centrală a majorat ratele de trei ori în acest an și se așteaptă să facă acest lucru din nou în decembrie. Cu toate acestea, există o mare incertitudine cu privire la câte majorări de rate va anunța BCE anul viitor. Unii economiști susțin că oficialii vor trebui să ia o pauză pentru a permite economiei reale să reacționeze la ratele mai mari, în timp ce alții consideră că inflația se află la un nivel atât de ridicat încât este nevoie de noi mișcări ale ratelor.

BCE a estimat în septembrie că inflația anuală globală va ajunge la 8,1% pentru 2022 și la 5,5% în 2023. Se așteaptă ca aceste cifre să fie revizuite în creștere atunci când banca centrală se va reuni în decembrie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.