Proiect: Cuplurile sau femeile infertile pot primi până la 22.500 lei pentru proceduri de fertilizare in vitro

femeie insarcinata, mama, copil Sursa foto: Pixabay

Un număr de 5.000 de cupluri sau femei infertile vor putea beneficia de un ajutor financiar de maximum 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer în 2022, potrivit unui proiect de act normativ care fost pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES). Acest program a fost inițiat de Gabriela Firea pe vremea când era primar general al Bucureștiului.

Începând cu anul 2023 se acordă sprijin financiar pentru 10.000 de cupluri sau femei infertile, pentru efectuarea, în pe teritoriul România, a procedurii de fertilizare in vitro, atât cu ovocite proprii cât și cu ovocite donate, în condițiile legii.

Potrivit proiectului, programul este finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul acestuia. Scopul Programului îl reprezintă sprijinirea cuplurilor și a femeilor infertile din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de fertilizare in vitro și de embriotransfer, ca element principal de susținere a creșterii natalității în România.

Pentru anul 2022, finanțarea se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în conformitate cu prevederile art. 52 din Legea 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022.

Beneficiarii trebuie să fie cetățeni români și procedura fertilizării in vitro trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României. În cadrul programului, fiecare cuplu sau femeie infertilă poate beneficia de acordarea sprijinului financiar pentru un număr de maximum trei proceduri în fiecare an de derulare al programului.

Criteriile de eligibilitate pentru includerea în program:

a) cupluri infertile sau femeia infertilă care au indicație pentru efectuarea procedurii fertilizare în vitro/embriotransfer;

b) în situația în care hormonul anti-Mullerian (AMH) al femeii infertile are o valoare sub 1, medicul specialist în obstetrică-ginecologie cu competența în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical decide dacă femeia infertilă va efectua procedura de fertilizare in vitro, cu ovocite proprii sau cu ovocite donate, în condițiile legii;

c) femeia infertilă/cel puțin unul dintre membrii cuplului au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, conform prevederilor legale;

d) vârsta femeii cuprinsă între 20 si 45 de ani;

e) cei doi membri ai cuplului infertil sau femeia infertilă să fie cetățeni români, căsătoriți sau nu;

f) pacienta să dețină rezervă ovocitară proprie sau să folosească ovocite donate, în condițiile legii;

g) femeia infertilă/membrii cuplului să aibă domiciliul pe teritoriul României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ar putea…Diversiuni ale nesimțirii Firea. Moare Iohannis pana cuplurile infertile primesc banii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.