Producătorul auto german BMW va investi 750 de milioane de dolari în uzinele sale din Marea Britanie pentru a produce Mini electrice

mini concept car aceman Sursa foto: Facebook/Mini

BMW a anunțat luni că va investi 600 de milioane de lire sterline (750 de milioane de dolari) în fabricile sale din Marea Britanie pentru a face marca sa binecunoscută, Mini, complet electrică până în 2030, un nou impuls pentru industria auto din Marea Britanie după ani de incertitudine legată de Brexit, scrie Reuters.

Din 2026, producătorul german de automobile premium va produce două modele electrice la uzina Mini din Oxford – Mini Cooper cu 3 uși și crossoverul compact Mini Aceman. Începând cu 2030, uzina va produce numai modele electrice.

Aceleași două modele vor fi fabricate și în China, iar exporturile acestor mașini vor începe în 2024.

Ministrul britanic al afacerilor, Kemi Badenoch, va vizita uzina din Oxford pentru anunțarea investiției, despre care guvernul a spus că a sporit investițiile totale în sectorul auto din ultimii ani la peste 6 miliarde de lire sterline.

“Investiția BMW este un alt exemplu strălucitor al modului în care Marea Britanie este cel mai bun loc pentru a construi mașinile viitorului”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Constructorul auto a declarat că guvernul britanic a oferit sprijin pentru investiție, dar nu a oferit detalii.

BMW va investi, de asemenea, în fabrica sa britanică din Swindon, care produce piese pentru modelele Mini. Compania nu a precizat ce se va întâmpla cu uzina sa de motoare din Hams Hall.

Mini original, mic, rapid și accesibil, a fost pus în vânzare în 1959 și a rămas popular sub conducerea BMW de când a reînviat marca în 2001, dar viitorul său în Marea Britanie a fost incert de ani de zile.

Cu toate acestea, industria rămâne pe muchie de cuțit, atât producătorii de automobile din Marea Britanie, cât și cei din Europa solicitând o amânare a punerii în aplicare a “regulilor de origine” post-Brexit, conform cărora 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în Uniunea Europeană trebuie să provină din Marea Britanie sau din Uniunea Europeană începând cu 2024 pentru a evita tarifele.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: