Primăria Miercurea-Ciuc a început să înlăture bannerele de protest pe care le amplasase în oraş împotriva măsurilor fiscale/ Proiectul din Parlament nu mai conţine prevederile care ar fi afectat instituţiile culturale şi sportive

protest miercurea ciuc Sursa foto: Facebook/Primăria Miercurea Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc va înlătura bannerele de protest împotriva măsurilor fiscale, pe care le amplasase în vară în mai multe locuri din oraş, întrucât proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament nu mai conţine prevederile care ar fi afectat instituţiile culturale şi sportive.

Primul banner înlăturat a fost cel aflat pe cinematograful din Miercurea-Ciuc. S-a întâmplat joi dimineaţa, în prezenţa primarului municipiului, Korodi Attila, şi a directorilor instituţiilor culturale şi sportive din oraş, scrie Agerpres.

Primarul Korodi Attila (UDMR) a declarat că, la începutul lunii august, după ce a citit un draft al unui proiect de lege prin care Guvernul voia să stabilească anumite standarde pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor publice, şi-a dat seama că un astfel de document ar fi închis instituţiile culturale şi sportive ale oraşului şi ale ţării şi ar fi “pus pe butuci” programe menite să susţină o viaţă comunitară sănătoasă.

“Reprezentanţii instituţiilor culturale şi sportive, împreună cu UDMR, au desfăşurat foarte multe negocieri care nu au fost foarte vizibile, ci au fost foarte pertinente, foarte conturate pe efectele concrete ale unei decizii care putea să omoare viaţa comunitară pe termen lung. (…) S-a reuşit să se creeze o dezbatere naţională, o dezbatere care, până la urmă, a adus un proiect de lege, pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea, normal, pentru că este normal să aduci instrumente de eficientizare a costurilor în zona publică, în administraţia publică”, a spus Korodi.

El a afirmat că efectele proiectului iniţial ar fi avut efecte foarte puternice şi asupra comunităţii maghiare.

“Închiderea instituţiilor culturale şi sportive nu aducea atâtea beneficii pe partea de economii bugetare, cât aducea deficienţe, probleme şi efecte negative în viaţa comunităţilor pentru care ele lucrau. Şi, în cazul comunităţii maghiare, cum noi, autorităţile locale, susţinem cea mai mare parte a instituţiilor culturale, care reuşesc să aducă servicii culturale pentru comunitatea maghiară, la noi acestea erau şi mai puternice şi devastatoare”, a arătat Korodi Attila.

Acesta a ţinut să sublinieze că noul proiect de lege adoptat nu afectează Primăria Miercurea-Ciuc, întrucât această instituţie nu a folosit niciodată numărul de posturi publice alocat anual prin deciziile prefectului şi s-a aflat permanent sub standardul de utilizare a costurilor de telecomunicaţii sau pentru autoturisme.

“Noul proiect adoptat nu afectează în nici un fel Primăria Miercurea-Ciuc. Pentru că noi cheltuim banul public cu o stricteţe mai riguroasă, pentru noi nu va avea efecte. Acele tăieri pe care trebuie să le facem vor fi tăieri statistice, pentru că noi niciodată nu am cheltuit întregul buget care a fost alocat pentru salarizarea personalului din Primăria Miercurea-Ciuc pentru că niciodată nu am încărcat cu atâţia funcţionari publici cât a fost alocat unui oraş de dimensiunea Miercurea-Ciuc”, a subliniat Korodi Attila.

El şi-a exprimat, însă, convingerea că pentru foarte multe zone din ţară deciziile Guvernului vor aduce “o eficientizare mai bună a cheltuirii banului public”.

La începutul lunii august, pe mai multe instituţii publice din Miercurea-Ciuc au fost amplasate bannere pe care scria, în limbile română şi maghiară, “Guvernul închide teatrul, muzeul, piscina, ansamblul de dans, arena de sport”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: