Prima locomotivă electrică modernizată cu fonduri prin PNRR va fi testată în vederea punerii în circulaţie anul acesta / Alte 54 de locomotive vor beneficia de lucrări de modernizare

locomotiva electrica sursa foto: captura video

Prima locomotivă electrică pentru care România a accesat fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR), în vederea modernizării, a fost reabilitată şi urmează a fi testată şi autorizată pentru a fi pusă în circulaţie anul acesta. Alte 54 de locomotive care vor putea atinge viteze de 160 de kilometri pe oră şi 139 de vagoane sunt prevăzute a fi modernizate tot prin PNRR, transmite News.ro.

”Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), în calitate de coordonator de reforme şi investiţii aferente Componentei 4 – Transport Sustenabil din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anunţă finalizarea lucrărilor de modernizare a primei locomotive electrice din pachetul de 55 de locomotive care are finanţare asigurată din fonduri europene. Aceasta urmează sa fie testată şi autorizată în vederea recepţiei şi punerii în circulaţie anul acesta”, se arată într-o informare dată publicităţii, miercuri, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Locomotivele vor fi dotate cu sistemul ETCS, cu  închiderea uşilor din cabină şi vor fi apte pentru viteze de 160 km/h şi tracţiunea a 16 vagoane.

Dintre locomotivele electrice care vor fi modernizate, 19 vor fi colantate cu imaginea unor personalităţi istorice ale României. Planul de modernizare a garniturilor feroviare prevede de asemenea o schemă unitară de vopsire pentru tot pachetul de 55 de locomotive dar şi pentru cele 139 de vagoane reabilitate cu fonduri din PNRR.

Investiţia de modernizare a materialului rulant feroviar finanţată prin PNRR este prevăzută a se finaliza în anul 2026 şi vizează achiziţia dar şi modernizarea materialului rulant dedicat pasagerilor. Pentru modernizarea a 55 de locomotive electrice este alocată suma de 66 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile iar pentru modernizarea a 139 de vagoane de dormit, cuşetă, restaurant, bistro şi clasă este alocată suma de 100 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, investiţia prevede achiziţia de 16 locomotive electrice noi, achiziţia de 20 de rame electrice de lung parcurs, 12 trenuri cu hidrogen precum şi conversia a 20 de locomotive diesel de manevră în locomotive electrice. Suma totală aprobată din PNRR pentru modernizarea materialului rulant este de 416 milioane euro fără TVA – fonduri europene nerambursabile iar suma totală, care include şi partea de cofinanţare, este de 555 milioane  euro fără TVA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Unde a fost modernizată locomotiva ? Cred că este important să știm ce companie este capabilă să execute astfel de lucrări.
    In rest numai de bine.

  2. 8. Servicii de modernizare locomotivă electrică 5100 kW în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și achiziția de servicii de mentenanță pentru locomotivele modernizate – S.C. RELOC S.A. Craiova
    Valoare servicii de modernizare locomotivă electrică 5100 kW: 56.905.000,00 Euro fără TVA
    Valoare mentenanță locomotivă modernizată: 34.178.112,00 Euro fără TVA
    Număr unități: 19.9.
    Servicii de modernizare locomotivă electrică 5100 kW în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și sistem ETCS nivel 2 și achiziția de servicii de mentenanță pentru locomotivele modernizate – S.C. SOFTRONIC S.R.L. Craiova
    Valoare servicii de modernizare locomotivă electrică 5100 kW: 67.450.000,00 Euro fără TVA
    Valoare mentenanță locomotivă modernizată: 33.228.720,00 Euro fără TVA
    Număr unități: 19.10.
    Servicii de modernizare locomotivă electrică 3400 kW în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și sistem ETCS nivel 2 și achiziția de servicii de mentenanță pentru locomotivele modernizate – SCRL Brașov
    Valoare servicii de modernizare locomotivă electrică 3400 kW: 48.364.898,00 Euro fără TVA
    Număr unități: 17.
    Acestea sunt datele oficiale . Informațiile din articol sunt amestecate , imprecise , mai ales cele privind valoarea contractelor. Nu ați verificat sursa. Ați preluat pur și simplu din news.ro.
    Si acum vă întreb , care din cele trei societăți a modernizat prima locomotivă ?
    Poate faceți acest minim efort!
    In rest numai de bine.

  3. Locomotiva a fost modernizată la SOFTRONIC Craiova.
    Acest articol arată cu câtă superficialitate abordați un subiect.
    Puteați ușor să vă documentați și să dați informații interesante privind această acțiune de modernizare a 55 de locomotive electrice.
    După cum am prezentat mai sus , sunt trei contracte cu RELOC Craiova ( 19 locomotive ) , cu SOFTRONIC Craiova ( 19 locomotive ) și SCRL Brașov ( 17 locomotive ).In postarea de mai sus am prezentat și valorile contractelor .
    Nici nu știam că există o firmă SCRL Brașov capabilă sa facă o astfel de lucrare.
    Nu considerați că astfel de informații fac materialele prezentate mai interesante ?
    Doamna Deacu poate acordați atenție celor semnalate .
    Vă mulțumesc .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.