Prețurile proprietăților comerciale din Germania au înregistrat cea mai mare scădere din istorie

pixabay.com

Piaţa clădirilor de birouri din Germania a suferit cel mai sever declin din ultimele două decenii, costurile de finanţare mai ridicate şi revenirea lentă a angajaţilor la birouri afectând apetitul investitorilor, transmit Reuters şi Bloomberg, citate de Agerpres.

Preţurile au scăzut în ritm anual cu 13% în trimestrul patru din 2023, iar pe ansamblul anului trecut s-a înregistrat un declin de peste 10%, cel mai sever de când se publică datele, în 2003, arată datele Asociaţiei germane a băncilor (VDP) publicate luni. Analiştii se aşteaptă la noi scăderi în acest început de an.

“O inversare a acestei tendinţe pe segmentul preţurilor bunurilor imobiliare nu se întrevede încă, în pofida speculaţiilor frecvente din spaţiul public. Pe moment, situaţia rămâne extrem de dificilă în 2024”, a afirmat directorul general al VDP, Jens Tolckmitt.

Acesta a explicat că actuala criză din sectorul imobiliar afectează mai sever clădirile de birouri decât locuinţele. Pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă economia germană şi al incertitudinilor privind revenirea angajaţilor la birouri, “cererea pentru spaţii de birouri rămâne redusă”, a adăugat şeful VDP.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa, dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă.

Până acum, Germania este cea mai afectată ţară europeană de turbulenţele globale de pe piaţa imobiliară, care afectează China şi Statele Unite. În ultima perioadă au fost concedieri masive în construcţii, iar sectorul imobiliar a solicitat ajutor de urgenţă

În condiţiile în care potenţialii cumpărători ai clădirilor de birouri încă cer discounturi mai mari decât sunt pregătiţi să ofere vânzătorii, sectorul proprietăţilor imobiliare comerciale din Germania se va confrunta probabil în continuare cu dificultăţi. “La începutul lui 2024, piaţa încă este în declin, iar preţurile continuă să scadă”, a declarat Tolckmitt.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: