Prețurile materiilor prime au raportat cea mai mare creștere săptămânală din 1974, după ce Rusia a atacat centrala nucleară din Zaporijie, cea mai mare din Europa

aluminiu alro slatina Sursa: Intermodal-logistics.ro

Mărfurile au continuat să se scumpească agresiv la nivel mondial, pe măsură ce invazia Rusiei asupra Ucrainei continuă să afecteze piețele globale și să alimenteze temerile de criză a ofertei, scrie Bloomberg.

Prețurile la țiței, aluminiu și grâu au crescut, iar materiile prime înregistrează cea mai uimitoare creștere săptămânală din 1974 și din zilele crizei petrolului.

Faptul că Rusia este din ce în ce mai izolată blochează o sursă majoră de energie, metale și culturi, stârnind temeri de penurie prelungită și inflație globală mai accentuată. Comercianții, băncile și companiile evită din ce în ce mai mult afacerile cu Rusia din cauza dificultății de a asigura plățile, în timp ce liniile maritime anulează sau nu preiau rezervări din regiune.

Tensiunile au crescut vineri dimineață după ce Rusia a atacat o centrală nucleară ucraineană, cea mai mare din Europa, potrivit oficialilor ucraineni. Incendiul de la unitatea Zaporizhzhia din estul Ucrainei este controlat, au declarat serviciile locale de urgență.

Petrolul West Texas Intermediate a crescut cu aproape 5% înainte de a scădea, deoarece comercianții au reevaluat gravitatea atacului centralei nucleare. Prețurile sunt per total în creștere cu 20% în această săptămână, deoarece cumpărătorii globali evită țițeiul și combustibilii rusești, declanșând o cursă pentru aprovizionare alternativă.

JPMorgan Chase & Co. a transmis că țițeiul Brent de referință la nivel mondial ar putea încheia anul la 185 de dolari pe baril dacă aprovizionarea din Rusia continuă să fie evitată. Prețurile au fost de aproximativ 112 dolari vineri.

Grâul a atins cel mai înalt nivel din 2008 din cauza temerilor tot mai accentuate cu privire la o penurie globală, deoarece războiul din Ucraina a oprit aproximativ un sfert din exporturile mondiale de alimente de bază folosite în orice, de la pâine la prăjituri și tăiței. Contractele futures au sărit de limita de schimb în Chicago, crescând cu 6,6%, până la 12,09 dolari pe bushel.

Metalele de bază au crescut și mai mult după ce indicele metalelor LMEX, care urmărește șase contracte majore, a crescut la un nivel record joi. Creșterea prețurilor la energie a adăugat și mai multe costuri în plus. Aluminiul, unul dintre cele mai necesare metale din energie, a crescut cu până la 3,6% la 3.850 de dolari pe tonă la Bursa de Metale din Londra, un nou record. Cuprul se apropie, de asemenea, de maximul istoric.

În ceea ce privește alte mărfuri, contractele futures pe gaze din SUA au crescut cu până la 4,3%, îndreptându-se spre o a treia creștere săptămânală, susținută de cererea europeană de mărfuri americane de gaz natural lichefiat.

Prețurile mai mari ale mărfurilor au potențialul de a fi un obstacol pentru creștere și de a alimenta inflația.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: