Prețurile grâului au atins noi cote maxime, după ce războiul a oprit exporturile din Ucraina și Rusia / Temerile cu privire la o lipsă de aprovizionare se intensifică

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Prețurile grâului au atins noi niveluri record din cauza intensificării temerilor cu privire la deficitul de aprovizionare, după ce războiul din Ucraina a oprit exporturile de cereale din țară și din Rusia, scrie Financial Times.

Grâul comercializat la Chicago, reperul internațional, a crescut cu peste 50% de când Rusia a invadat Ucraina. Prețurile au crescut la 13,40 dolari pe bushel vineri, în timp ce cotația grâului european a crescut la Paris la un nou record de 405 euro pe tonă.

Ucraina și Rusia reprezintă aproximativ 30% din grâul comercializat la nivel mondial și încă mai au recolte de anul trecut care pot fi expediat. „Nu se vede un sfârșit al creșterii, deoarece 30% din exporturile mondiale de grâu au fost tăiate de pe piața globală”, a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Experții în alimentație și agricultură sunt îngrijorați de securitatea alimentară, în special în țările sărace, precum și de inflația alimentară ridicată la nivel global. În ianuarie, inflația medie a alimentelor la nivel mondial a atins 7,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, potrivit FMI.

Creșterile mari de preț au redus deja capacitatea țărilor importatoare de cereale de a cumpăra grâu. Turcia, principal cumpărător de grâu rusesc, a fost nevoită să-și reducă volumele la 285.000 de tone la o licitație internațională din această săptămână, în scădere de la ținta de 370.000 de tone.

Cererea s-a mutat și către cereale alternative, a spus Commerzbank, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a porumbului în ultimele zile. Porumbul comercializat la Chicago a crescut cu aproape 10% de la invazia rusă.

Războiul Rusiei din Ucraina a perturbat piețele mondiale de cereale și energie, ceea ce va duce la creșterea prețurilor alimentelor, țările mai sărace importatoare de alimente suferind cele mai grave consecințe, a declarat Caitlin Welsh de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din SUA.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are potențialul de a exacerba insecuritatea alimentară în întreaga lume”, a spus ea.

Exporturile de cereale au fost oprite din cauza lipsei de transport ca urmare a închiderii porturilor. Totodată, a devenit mai dificil să plătești Rusia pentru exporturi din cauza sancțiunilor occidentale. Marii comercianții în agricultură, inclusiv Archer Daniels Midland și Bunge, care cumpără și vând cereale în întreaga lume, și-au închis operațiunile în Ucraina.

Analiștii și comercianții sunt îngrijorați cu privire la plantarea recoltei de primăvară din acest an, inclusiv grâu, porumb și orz. Grâul de iarnă plantat în toamna europeană nu poate fi recoltat vara.

Pentru fermierii din alte părți ale lumii, așteptările privind o oprire a exporturilor de îngrășăminte din Belarus și Rusia ar avea, de asemenea, un impact asupra prețurilor și producției, au spus analiștii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: