Prețurile europene la gazele naturale revin la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina

gaze Sursa foto: Pixabay

Prețurile europene la gazele naturale au scăzut la niveluri înregistrate ultima dată înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, în condițiile în care vremea mai caldă ajută continentul să își păstreze rezervele, scrie Financial Times.

Prețul gazelor olandeze TTF pentru luna viitoare, contractul european de referință, a scăzut miercuri cu până la 7,4%, ajungând la 76,78 euro pe megawatt oră – cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni, potrivit datelor Refinitiv. Acest preț a fost înregistrat ultima dată chiar înainte ca Rusia să-și lanseze atacul asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, prețul și-a revenit ulterior și s-a tranzacționat în scădere cu 2,8% în cursul zilei, la 80,55 euro.

Înarmarea de către Moscova a produselor de bază pe care le vinde Europei, combinată cu temperaturi record, a contribuit la creșterea prețului gazelor la peste 300 EUR/MWh în timpul verii. În încercarea de a stăvili creșterea prețurilor, UE a pus în aplicare o serie de măsuri, inclusiv stocarea obligatorie a gazelor și obiective de reducere a consumului.

Cea mai recentă scădere vine ca urmare a temperaturilor mai ridicate decât de obicei în nord-vestul Europei, care se așteaptă să persiste și în noul an. Pe măsură ce vremea caldă reduce cererea de încălzire, Europa a reușit să își refacă stocurile de gaze, după ce, de la jumătatea lunii noiembrie, acestea au fost reduse, inclusiv în timpul valurilor de frig din primele săptămâni ale lunii decembrie.

Din ajunul Crăciunului, Europa a trimis mai mult gaz în instalațiile sale de stocare decât a scos din ele, nivelurile de stocare crescând cu 0,28% până luni. Capacitatea era plină în proporție de 83,2% la 26 decembrie – în scădere față de maximul de 95,6% înregistrat la jumătatea lunii noiembrie, potrivit organismului industrial Gas Infrastructure Europe.

Nivelul actual este cu 30% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, când Europa a avut niveluri neobișnuit de scăzute de depozitare, și cu aproximativ 10% mai mare decât media din ultimii cinci ani.

Cererea redusă de gaze a ajutat, de asemenea, stocurile, regiunea reducându-și necesarul cu aproximativ un sfert față de media pe cinci ani în noiembrie, după o scădere similară în octombrie.

Analiștii avertizează că Europa se va afla într-o poziție dificilă atunci când va încerca să își refacă stocurile de gaze anul viitor, când volumul de gaze furnizate de conductele rusești va fi considerabil mai mic, iar piața gazelor naturale lichefiate, de care regiunea a depins în acest an, rămâne restrânsă.

Țările europene au lucrat la un pachet de măsuri pentru a preveni creșterea prețurilor la energie, așa cum s-a întâmplat în vară. Înainte de Crăciun, miniștrii UE au ajuns la un acord pentru a plafona prețurile la gaze în blocul comunitar atunci când acestea ating 180 euro/MWh timp de trei zile și se situează la 35 euro/MWh sau mai mult peste prețurile globale la GNL.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: