Prețul petrolului a crescut ușor marți, datorită dolarului slab și așteptărilor ca grupul de producători OPEC+ să majoreze și să extindă reducerile de producție, din cauza temerilor că cererea va rămâne moderată, scrie Reuters. Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 11 cenți, sau 0,1%, la 80,09 dolari pe baril la ora 0510 GMT. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționau cu 4 cenți mai sus, tot 0,1%, la 74,90 dolari pe baril.
OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații, inclusiv Rusia, va organiza o reuniune ministerială online pe 30 noiembrie pentru a discuta obiectivele de producție pentru 2024. Întâlnirea are loc pe fondul unei scăderi puternice a prețurilor petrolului, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că piața era supraofertă, în ciuda reducerilor de producție efectuate de OPEC+. Brent a scăzut cu peste 18%, iar WTI cu peste 21% de la maximele de la sfârșitul lunii septembrie. Producția puternică a țărilor din afara OPEC, cum ar fi Statele Unite, a sporit presiunea asupra prețurilor.
OPEC+ a provocat prăbușirea prețurilor petrolului săptămâna trecută prin amânarea reuniunii sale pentru a aplana dezacordurile privind obiectivele de producție pentru producătorii africani. Dar s-a îndreptat spre un compromis, au declarat vineri patru surse din OPEC+ pentru Reuters, ceea ce ar putea ajuta liderul de facto al grupului, Arabia Saudită, să găsească un consens cu privire la necesitatea de a majora reducerile de producție. Scăderea prețurilor ar putea scuti Riadul de orice presiune din partea SUA pentru a limita reducerile de producție, potrivit analiștilor.
“Arabia Saudită ar putea fi consolată de faptul că prețurile la benzină din SUA au scăzut timp de 60 de zile consecutive. Acest lucru ar putea atenua opoziția SUA față de orice măsură de restrângere a piețelor petroliere și de susținere a prețurilor”, a declarat ANZ Research într-o notă de marți. Slăbirea dolarului american la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni ar trebui să susțină cererea țărilor care își plătesc petrolul în alte monede.