Preţul aurului a atins în timpul tranzacţiilor de marţi un nivel maxim al ultimelor şase luni

Lingou de aur pixabay.com

Preţul aurului a atins în timpul tranzacţiilor de marţi un nivel maxim al ultimelor şase luni, de aproape 1.850 de dolari uncia, înainte de a se retrage către 1.838 dolari uncia, iar analiştii cred că evoluţia sa ascendentă va continua în 2023, relatează CNBC, citat de News.ro.

Contractele futures pentru aur din SUA au crescut cu 0,9%, la 1.842,80 dolari uncia.

Preţurile aurului au înregistrat o tendinţă generală de creştere de la începutul lunii noiembrie, deoarece turbulenţele pieţei, aşteptările crescânde de recesiune şi mai multe achiziţii de aur efectuate de băncile centrale au susţinut cererea.

În general, anticipăm un 2023 favorabil preţurilor, susţinute de riscurile de recesiune şi de riscurile de evaluare a acţiunilor pe pieţele bursiere, eventualitatea ca dobânzile băncilor centrale să atingă nivelurile maxime, combinată cu perspectiva unui dolar mai slab şi a inflaţiei care nu va reveni la nivelul preconizat de sub 3% până la sfârşitul anului, toate acestea susţinând aurul”, a spus Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.

În plus, dedolarizarea înregistrată de mai multe bănci centrale anul trecut, când au cumpărat o cantitate record de aur, pare să continue, oferind astfel un plaforn soft pentru piaţă.

”Privind în perspectivă, Hansen a sugerat că evenimentele cheie pentru preţurile aurului ar fi procesele-verbale de miercuri de la cea mai recentă întâlnire a Rezervei Federale din SUA şi raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: