Presa grecească: Valoarea totală a celor trei sucursale pe care italianul Enel le va vinde este estimată în total între 1,8 – 1,9 miliarde de euro

Sigla Enel. sursa: Enel sursa foto: Enel

Valoarea totală a celor trei sucursale pe care italianul Enel le va vinde este estimată în total între 1,8 – 1,9 miliarde de euro, potrivit unei estimări citată de publicația grecească Banking News.

Goldman Sachs, care a realizat majorarea de capital a PPC, în valoare de 1,3 miliarde de euro, este și consilierul său pentru achiziția companiilor Enel România din rețeaua de distribuție, producție (surse regenerabile) și furnizare de energie electrică.

Valoarea totală a celor trei sucursale pe care italianul Enel urmează să le vândă este estimată în total între 1,8 – 1,9 miliarde de euro și, potrivit informațiilor, vânzarea ar urma să fie finalizată în 2023 (februarie – martie) sau cel târziu în aprilie, în afară de PPC, pretendenții sunt fondurile energetice Brookfield Asset Management (Canada) și Amber Infrastrucure (Marea Britanie).

Inițial, PPC a negat informația privind preluarea, întrucât la acea vreme începuseră negocierile cu grupul italian Enel.

Alegerea țărilor România și Bulgaria de către PPC nu este întâmplătoare, deoarece creșterea anuală (a capacității) în domeniul energiei regenerabile în cele două țări – așa cum a fost deja comunicat investitorilor – este de 8% și, respectiv, 15% până în 2030.

România, însă, va avea o creștere a capacității de până la 6 GW în Surse Regenerabile până în 2030, conform prezentărilor PPC. Dacă există ceva la care actuala administrație aderă cu reverență, este ceea ce a anunțat investitorilor străini și ceea ce livrează în continuare – cu posibila excepție a achiziției acelorași acțiuni (august 2022) – care a început cu întârziere.

Grupul italian Enel este condus să își vândă filialele din Europa și America de Sud pentru a-și reduce datoria ridicată. În Enel România, grupul italian are o prezență semnificativă în rețea, producție și aprovizionare și, în special, în Enel România: în rețeaua de distribuție a energiei electrice, cu o lungime de 128.000 km, deține trei companii de distribuție (Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud).

În acest sector, 70% din acțiuni sunt vândute, cu o valoare estimată la aproximativ 600 de milioane de euro.

În producție, se vinde 100% din Enel Green Power, care în 12 regiuni are o capacitate instalată de 543 MW, din care 498MW sunt parcuri eoliene și 36MW fotovoltaice. De asemenea, compania mai are în construcție încă 170MW. Valoarea sa este estimată la aproximativ 1 miliard de euro

În fine, în ceea ce privește furnizarea de energie electrică, Enel operează cu două companii cu 3,1 milioane de clienți, a căror valoare, datorită situației actuale, este estimată la 200 de milioane de euro. Potrivit unor surse din România, PPC va folosi pentru achiziție capitaluri proprii în valoare de 300-400 de milioane de euro, iar restul va proveni din împrumuturi la care vor participa și băncile grecești.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Contractul de privatizare cu ENEL are multe clauze nerespectate de către ENEL ,deci poate fi reziliat ușor și Statul Român să redevină proprietar

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.