Premierul Ciolacu: Taxa de 1% pe cifra de afaceri ce va fi aplicată băncilor și firmelor nu va duce la creșterea dobânzilor și a prețurilor

Marcel Ciolacu Sursa foto: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu spune că viitoarea taxă de 1% din cifra de afaceri aplicată băncilor nu va duce la creșterea dobânzilor. El spune că acest aspect a fost discutat deja de ministrul Finanțelor cu reprezentanții băncilor.
Premierul a fost întrebat la o conferință de presă cum le răspunde reprezentanților mediului de afaceri care spune că prin măsurile suprataxările pentru bănci și companii, vor crește dobânzile și prețurile.

“Cum le răspund? Cred că prin ’92 când activam în zona privată primul meu împrumut a fost cu 158% asta era dobânda de atunci și am supraviețuit. Nu are nicio legătură cu dobânda de referință. Acuma să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiții va mărit dobânda de referință din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte știu eu, domnul ministru al Finanțelor a avut o discuție toți reprezentanții sistemului bancar și au convenit niște lucruri foarte concrete, nu va duce la creșteri de dobânzi. Creșterile de dobânzi de obicei duc în urma inflației.”, a spus premierul Ciolacu.

Iar referitor la inflație, premierul Ciolacu a spus că aceasta a scăzut deja.

“Trebuie să crești dobânda de referință ca să fii pe plus, lucru pe care l-au făcut cel mai curajos Statele Unite ale Americii și ați văzut că acuma inflația s-a văzut la 3%. Banca Europeană a făcut această creștere mai graduală, la fel ca BNR. E părerea mea că a fost corectă abordarea, dar a existat un decalaj între inflație și noi ne-am ținut de cuvânt. Faptul că am venit atunci împreună cu guvernul în această coaliție, dar cu guvernul condus de Nicolae Ciucă ca prim-ministru, am intervenit repede pe prețurile la energie, n-am lăsat să crească inflația la 25% și încet, încet am ajuns la o cifră, exact cum am promis. Într-o lună și jumătate de când am preluat mandatul, cu toate greutățile mandatului.”

Mai mult, premierul Ciolacu spune că viitoarea taxă nu ar trebuie să afecteze prea mult băncile sau să ducă la majorări de prețuri.

“Nu cred că o să terminăm băncile cu această suprataxare. N-are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc, atât la medicamente, cât și la produsele alimentare a rămas TVA-ul 9%. Eu cred că au crescut suficient produsele. Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă. Mărim numărul de produse din ordonanță, n-am nicio reținere, dar eu nu cred că e cazul.”, a adăugat premierul.

În schimb, Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme active în România, afirmă că pachetul de măsuri fiscale lansat marți în dezbatere publică pune 85% din efort pe mediul privat, deoarece vrea să strângă venituri de 100 de miliarde lei în plus, dar să facă economii de numai 16 miliarde lei, până în 2028. Totodată, patronatele afirmă că taxa de 1% pe cifra de afaceri se va transfera în prețuri și va reduce investițiile. Totodată, companiile spun că unele măsuri nu sunt limitate în timp, nu lasă timp de adaptare și vor crea blocaje în anumite industrii. Iar unii economiști au explicat la rândul că băncile vor transfera noua taxa în dobânzile plătite de cei care iau credite.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sigur ca nu!😯😯
    Toate taxele, impozitele se recuoerează de la client!
    1% , asta, e o bucățică de profit ce nu mai ajunge la actionari!😯

  2. Se muta toata Romania la CEC si terminam Balciul. Macar stim ca-s oile cu lupii nostri. V-am mai zis: Orice roman ar trebui sa aiba acces la servicii bancare complete direct de la BNR !

    Ar mentine voltajul constant … Nu mai zic de american la FED sau european la BCE. Intermediarii intermediarilor sunt ca tevile de la RADET ! RISIPA, FRIG si Poluare Inutila.

    Intermediarismul este dusmanul principal al omenirii impreuna cu siamezul sau, Consumerismul de neam prost.
    Una e sa iesi la un restaurant si alta e sa-ti traiesti viata acolo iar Apple-ul e la pret dublu, oricand, oriunde, first hand.

    Astept sa vad in ce an ni se va prezenta costul de productie + … al fiecarui produs cumparat… Romanul nu-l cere pt. ca habar n-are ca are dreptul !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.