Investitorii se pregătesc pentru o zi groaznică pentru piețele rusești, ucrainene și mai largi la nivel mondial, când se vor redeschide bursele, marți, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat luni seară decretele de recunoaștere a independenței așa-ziselor republici separatiste Donețk și Luhansk din Ucraina, scrie Reuters.
Tensiunile geopolitice au zguduit deja piețele globale în acest an și au șters zeci de miliarde de dolari din valoarea activelor rusești și ucrainene, dar escaladarea de luni este de așteptat să provoace mult mai mult rău.
„Este probabil o subestimare să spunem că va fi o zi urâtă (pe piețe) mâine. Speram că nu vom ajunge aici, dar acesta este un pas semnificativ”, a spus Viktor Szabo, un manager de portofoliu de piețe emergente din Londra.
Piețele rusești erau încă deschise când Putin și-a anunțat decizia în direct la televizor, în urma apelurilor telefonice adresate liderilor Germaniei și Franței.
Pierderile rublei au ajuns la 3,3%, în timp ce piețele bursiere din Moscova au picat la cel mai scăzut nivel din peste un an, indicele RTS în dolari încheind ziua cu 13,2% mai jos, iar indicele rusesc MOEX bazat pe ruble pierzând 10,5%.
Analiștii de la Commonwealth Bank of Australia au avertizat comercianții înainte de începerea deschiderii de marți a piețelor asiatice că decizia lui Putin de a recunoaște zonele separatiste ale Ucrainei va exacerba în mod clar tensiunile deja mari.
„Participanții de pe piața financiară așteaptă acum un răspuns din partea Statelor Unite și a Europei”, au adăugat ei.
Se așteaptă ca răspunsul să vină sub forma unor noi sancțiuni dure.
Deși alți pași ar putea veni mai întâi, unele dintre cele mai severe măsuri ar fi scoaterea băncilor Rusiei din sistemul bancar SWIFT și interzicerea completă în UE, Marea Britanie și SUA a fondurilor de investiții care dețin obligațiuni guvernamentale rusești.
La sfârșitul anului trecut, străinii dețineau puțin peste 43 de miliarde de dolari în „OFZ”, așa cum sunt cunoscute obligațiunile Rusiei denominate în ruble.