Piața rusească de capital în picaj record: 250 de miliarde de dolari au fost șterse de pe burse. Banca Rusiei intervine pe piața valutară

bursa-economie-criza

Activele rusești s-au prăbușit, peste 250 de miliarde de dolari fiind șterse până acum de pe burse, iar banca centrală a luat acțiuni de urgență, joi, în contextul atacurilor militare în Ucraina, în timp ce investitorii se pregătesc pentru cea mai dură rundă de sancțiuni occidentale de până acum, scrie Bloomberg.

Rubla a coborât până la un nivel record, costul asigurării datoriei ruse pentru eventuala neîndeplinire a obligațiilor de plată a crescut până la cel mai mare nivel din 2009, iar acțiunile s-au prăbușit cu până la 45% – cea mai mare scădere înregistrată vreodată.

Banca Rusiei a declarat că va interveni pe piața valutară pentru prima dată în ultimii ani și va lua măsuri pentru a controla volatilitatea de pe piețele financiare.

Banca centrală rusă nu a făcut nicio mențiune despre creșterea ratelor dobânzilor, dar a spus că va oferi băncilor lichidități suplimentare, oferind 1 trilion de ruble (11,5 miliarde de dolari) într-o licitație repo overnight. Factorii politici au crescut rata de referință cu 525 de puncte de bază în ultimele 12 luni pentru a domoli inflația.

După ce bursa rusească și rubla au început ziua cu pierderi record, prânzul a adus o domolire a picajului. După ce a scăzut cu până la 9,4%, rubla scădea ulterior cu 3,6% la 84,2250 dolari, începând cu ora 12:59 locală. Indicele bursier de la Moscova MOEX și-a redus pierderea la 25%, după o scădere inițială de circa 38%. Acțiunile Sberbank PJSC, cel mai mare creditor al Rusiei, au scăzut cu 45% la valoarea de 114 ruble. Gazprom se tranzacționa cu 39% mai slab. Și obligațiunile suverane ale Rusiei s-au prăbușit.

Până acum, răspunsul băncii centrale este mai calm decât acum opt ani, în 2014, când a izbucnit conflictul din Ucraina, iar Rusia a anexat Crimeea.

Factorii politici au majorat atunci dobânzile în prima zi lucrătoare după ce parlamentul Rusiei a aprobat utilizarea armatei în Ucraina în 2014. Iar după ce prețul petrolului a scăzut mai târziu în același an, Banca Rusiei a ajuns să crească dobânda cheie până la 17% pentru a dezamorsa criza valutară.

Deocamdată ar putea să nu existe o creștere a costurilor de împrumut ale Rusiei, deși decizia de a majora ratele în viitor depinde de modul în care se prezintă rubla, potrivit lui Piotr Matys, un strateg senior valutar la InTouch Capital Markets Ltd. din Londra.

Banca centrală a Rusiei, care a efectuat ultima oară intervenții valutare directe în 2014, poate recurge la alte măsuri pentru calmarea pieței. Sofya Doneț, economist la Renaissance Capital din Moscova, a declarat că opțiunile sale includ posibilitatea de a impune restricții asupra fluxului transfrontalier de capital și achizițiilor de active, concentrându-se în special pe datoria internă în ruble.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: