Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă, cerând majorarea salariilor / Eșec al negocierilor cu sindicatele din învățământ, după discuțiile cu premierul Ciucă și liderul PSD Ciolacu

Greva Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă, în urma eșecului negocierilor dintre sindicate și Guvern, au anunțat miercuri după amiază, liderii sindicatelor din învățământ, la Palatul Victoria. Sindicaliștii vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației. Pe 22 mai, liderii sindicatelor au anunțat grevă generală. Mai jos, cele mai importante declarații ale liderilor de sindicat:

  • ”Nu ne-am dorit să intrăm în grevă, era obligația Guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum ne-au promis. Apare problema de credibilitate. Majoritatea colegilor vor sa vada soluții concrete în programul de guvernare. Mandatul nostru este pentru ceva concret. Este posibil să mai avem o discuție luni”, a declarat liderul sindical Marian Nistor.
  • ”Din 145.000 de membri FSLI sunt peste 100.000 care intră în grevă. Contractul de muncă e un act care nu poate conține referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla mâine nimic care să desamorseze. Au decalat până în ianuarie, deși trebuia să fie gata în iunie. Aveau timp la Ministerul Muncii să lucreze în paralel cu legea pensiilor. Ceva nu este în regulă”, a declarat liderul sindical Simion Hăncescu.
  • ”Noi, începând de luni, vom face grevă. Tare mâhniți am ieșit, căci am venit cu sufletul deschis, curat și cu dorința de a rezolva problema. Ar fi un efort pentru guvern și pentru țară de 300 de milioane de lei. Prim ministrul actual și prim ministrul viitor au zis că vor trece în programul de guvernare că educație e domeniu prioritar, dar nu au vrut să-și asume grilele salariale”, a spus liderul sindical Anton Hadăr.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu vă faceți griji..sunt școli la care greva a fost spartă…E o lipsă de unitate in sistem care a făcut să fie haosul care există…Unii trag într-o parte,alții în altă…sindicatele sunt și ele prea divizate și oamenii sunt prea manipulați.In Neamț,la o școală chiar din Pt Neamț,chiar liderul de sindicat al Școlii a făcut un anunț prin care spunea că cine vrea să își retragă semnătura de grevă,o poate face Și uite așa în loc de 80 la sută cât semnase,au rămas doar 10 la a sută,motiv pt care orele s-au ținut normal azi,cu elevi absenți la ora.

  2. După Ciucă, Ă greviștii vor să stea de vorbă cu Iohannis.
    Cu profesorul Ghinion.
    Presedintelui KWI I-a scăpat printre dinți disprețul față de întreaga breaslă, față de meseria de dascăl. 😫😫😫

  3. Ce educatie prioritara pentru PNL care de 29 de ani refuza sa facă o școala in Otopeni? In schimb, primarul tot PNList a fost acuzat de DNA ca a dat 3.000.000 euro din banii cetățenilor pentru o lucrare fictivă. Copii sunt ca oile pentru ei și au ore reduse la 25 minute deși in Constituție dreptul la educație e garantat. Asta e importanta educației pentru PNL -3.000.000.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.