Parteneriat strategic: Atena și Sofia inaugurează un nou gazoduct care va aproviziona Bulgaria cu gaze naturale din Azerbaidjan/ Și România vrea să-l acceseze pentru a aduce gaze din Azerbaijan, dar încă nu avem un acord

Grecia interconector Captură video/ Sursa: primeminister.gr

Premierul grec şi omologul său bulgar au inaugurat, vineri, un nou gazoduct care va aproviziona Bulgaria cu gaze naturale din Azerbaidjan, deoarece aprovizionarea vitală a Sofiei cu gaze provenite din Rusia a fost întreruptă în aprilie, pe fondul consecinţelor invaziei Moscovei în Ucraina, relatează The Associated Press, citat de News.ro. Inclusiv România vrea să profite de acest interconector pentru a aduce gaze din Azerbaidjan, însă un acord oficial nu a fost anunțat până la acest moment.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat importanţa noului gazoduct ca o linie alternativă de alimentare pentru Bulgaria, întrucât Grecia încearcă să devină un hub regional de transport al energiei.

„Acesta nu este doar o conductă de gaz, ci un pod energetic sud-nord crucial”, a declarat Mitsotakis în timpul unei ceremonii în nord-estul Greciei.

Premierul bulgar interimar, Kiril Petkov, a subliniat rolul gazoductului în înlăturarea monopolului rusesc al gazelor în ţara sa.

La sfârşitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria, după ce oficialii au refuzat cererea Moscovei de a plăti facturile în ruble, moneda rusă.

Mai mult decât atât, relaţiile dintre cei doi foţti aliaţi ai blocului sovietic s-au răcit în ultimele luni, iar în luna iunie, Bulgaria a ordonat expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, decizie care a declanşat un răspuns furios din partea Moscovei.

Gazoductul de 182 de kilometri inaugurat vineri leagă oraşul Komotini, din nord-estul Greciei, de oraşul Stara Zagora, din centrul Bulgariei, şi are o o capacitate iniţială de 3 miliarde de metri cubi de gaz. De asemenea, există perspectiva extinderii în viitor la 5 milioane de metri cubi.

Livrările sunt estimate să ajungă în Bulgaria în săptămânile următoare.

Grecia îşi doreşte să îşi atribuie rolul de centru energetic în regiunea Balcanilor, folosind combustibili fosili din Marea Caspică şi sud-estul Mării Mediterane şi, precum şi energie regenerabilă din Egipt, pentru a aproviziona regiunea pe fondul consecinţelor războiului din Ucraina.

De asemenea, Atena Grecia construieşte un terminal de gaze naturale lichefiate în largul portului din nord-estul oraşului Alexandroupolis, în apropiere de Komotini.

Și România vrea gaze din Azerbaijan

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), spunea recent ministrul Energiei Virgil Popescu.

Joi, într-o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, premierul grec Kyriakos Mitsotakis spunea că, prin inaugurarea interconectorului de gaz de la Alexandroupoulis, Grecia va deveni un nod de depozitare și transport al gazului natural, care va acoperi nu numai nevoile naționale, dar și nevoile din zonă, bineînțeles și din România.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că acest interconector se va lega cu BRUA și astfel va putea fi asigurată aprovizionarea cu gaze și a României și Bulgariei, dar și a Ucrainei și Republicii Moldova.

„Practic acest interconector va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și adriatică și, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistență coridorului vertical și asigurând aprovizionarea cu gaze și a Bulgariei și a României. Și desigur putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noștri estici Ucraina și Republica Moldova, și desigur la celelalte țări care se află pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze”, a spus Ciucă.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a purtat recent discuții cu oficialii din Azerbaijan, cu scopul de a încheia un acord pentru ca România să importe gaze azere, prin TANAP, interconectorul grec și BRUA. Însă un acord oficial nu a fost anunțat până în acest moment. „Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța”, spunea Popescu, la finalul lunii iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: