Olandezii de la Photon Energy au început construcția celei de-a doua centrale fotovoltaice din România, care va fi finalizată în acest an

centrala fotovoltaica, Singapore Sursa foto: Sembcorp.com

Compania olandeză Photon Energy a anunțat miercuri că a început construcția celei de-a doua centrale fotovoltaice din România, care va avea o capacitate de producție de 4,7 MWp.

„Centrala de la Aiud marchează un alt pas important în eforturile noastre de a pune în funcțiune o capacitate totală de aproximativ 32 MWp în România până la sfârșitul anului 2022. Numai aceste noi active vor extinde portofoliul nostru IPP (producător independent de energie) la peste 120 MWp până la sfârșitul anului”, a declarat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group. 

Situată în apropiere de Aiud, în județul Alba din România, centrala se va întinde pe 6,6 hectare de teren viran și va fi dotată cu aproximativ 8.700 de panouri solare.

După punerea în funcțiune a acestei centrale, compania va deține și va opera 90 de centrale solare cu o capacitate de producție combinată de 102,3 MWp în portofoliul său IPP. Un combinat de 90 MWp va vinde energie electrică curată, fără subvenții, direct pe piața de energie.

În prezent, compania dezvoltă proiecte fotovoltaice în România cu o capacitate totală de 236 MWp, dintre care 115 MWp se află într-un stadiu avansat de dezvoltare.

Centrala electrică va fi deținută și operată de Holloway Solar S.R.L. Compania dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 790 MWp pe piețele sale cheie din ECE și Australia, inclusiv 236 MWp în România. 

Prima centrală a fost amplasată în apropierea localității Șiria în județul Arad, România, care va acoperi 9,3 ha de teren arabil și va include 10.600 de panouri solare. Prima centrală va avea o capacitate de producție de 5,7 MWp, și plănuiește să atingă un total de 32 MWp în țară până la sfârșitul anului 2022, crescând portofoliul deținut de companie la peste 120 MWp. Planurile de dezvoltare pentru România depășesc 235 MWp. Modulele solare cu două fațete și eficiență ridicată montate pe trackere cu o singură axă vor introduce anual în rețeaua Enel E-Distribuție Banat aproximativ 8,7 GWh de energie din surse regenerabile, care va fi vândută pe piața de energie, adică, fără susținerea unui contract bilateral pe termen lung, liber negociat, cu un cumpărător. Noua centrală electrică urmează să demareze exploatarea în trimestrul IV din 2023.

Se preconizează că restul proiectelor în curs de dezvoltare din România vor fi construite și puse în funcțiune în 2023 și 2024 și, prin urmare, piața românească va contribui în mod semnificativ la obiectivul Companiei de a-și extinde portofoliul IPP la cel puțin 600 MWp la nivel global până la sfârșitul anului 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: