Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa, că o echipă a AIEA este în drum spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, care a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, relatează agenția AFP, citată de News.ro.
”A sosit ziua mult aşteptată, misiunea AIEA este în drum spre Zaporojie acum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale electrice din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului ”mai târziu în cursul acestei săptămâni”.
Şeful AIEA a postat şi o fotografie cu mesajul, care îl înfăţişează alături de o echipă formată din zece persoane, purtând şepci şi veste cu sigla organismului ONU.
Rafael Grossi s-a oferit în urmă cu luni de zile în urmă să meargă la faţa locului, avertizând asupra ”riscului real al unui dezastru nuclear”.
Centrala Zaporojie, unde se află şase dintre cele 15 reactoare ale Ucrainei, a fost cucerită de trupele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după invazia Moscovei, lansată pe 24 februarie. Instalaţia se află aproape de linia frontului sudic.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc că au efectuat bombardamente în apropierea complexului nuclear, situat în apropierea oraşului Energodar, pe râul Nipru, punând astfel în pericol instalaţia. Operatorul ucrainean Energoatom a avertizat, sâmbătă, cu privire la riscul de scurgeri radioactive şi incendii în urma a noi bombardamente. ONU a cerut încetarea tuturor activităţilor militare din zona înconjurătoare.
Iniţial, Ucraina s-a temut că o astfel de vizită ar legitima ocupaţia rusă în ochii comunităţii internaţionale, înainte de a susţine în cele din urmă ideea vizitei unei misiuni AIEA. Confruntat cu această situaţie ”periculoasă”, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri AIEA să trimită o echipă cât mai curând posibil.
Între joi şi vineri, centrala şi cele şase reactoare ale sale de 1.000 de megawaţi fiecare au fost deconectate total” de la reţeaua naţională din cauza deteriorării liniilor electrice, potrivit Kievului, înainte de a fi reconectate şi repornite.
Vladimir Putin a acceptat organizarea unei misiuni care să treacă ”prin Ucraina” şi nu prin Rusia, lucru pe care l-a cerut anterior, a precizat preşedinţia franceză la jumătatea lunii august, în urma unui apel telefonic între Emmanuel Macron şi preşedintele rus.